Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 25.09.2016. 18:00

Ukrajina nastavlja izvoz pšenice u Egipat

Mada je situacija zabrinjavajuća zbog informacija da je Egipat odbacio određene količine ukrajinske pšenice, pšenica sa sadržajem ergota manjim od 0,05 se i dalje isporučuje prema ranijim zaključenim ugovorima.

Foto: bigstockphoto.com, felinda
  • 148
  • 12
  • 0

Početkom septembra svjetsko tržište žitarica je bilo šokirano informacijama da će Egipat odustati od uvoza ukrajinske pšenice. Ta vijest je izazvala takvo masovno negodovanje zbog kojeg su reagovali trgovci, analitičke agencije, ali i zvanični državni organi.

Vijest da su Rusija i Ukrajina stavljene na listu dobavljača pšenice koja sadrži ergot saopštio je član posebne komisije, koju je formiralo egipatsko Ministarstvo poljoprivrede - Ašraf Khalil. Uz to, Egipat je krajem augusta uveo nultu toleranciju na ergot koji sadrži uvozna pšenica.

Ukrajinci isporučuju pšenicu koja sadrži do 0,05% ergota

Ukrajinsko Ministarstvo agrarne politike saopštilo je da nije dobilo nikakvo zvanično obaveštenje o tome da Egipat odbija uvoz pšenice iz Ukrajine. Iako je situacija zabrinjavajuća zbog informacija da je Egipat odbacio određene količine ukrajinske pšenice, pšenica sa sadržajem ergota manjim od 0,05% se i dalje isporučuje prema ranijim zaključenim ugovorima.

Portal UkrAgroConsult je krajem augusta objavio spisak zemalja, čija pšenica sadrži ergot u tragovima. Gotovo svi tradicionalni dobavljači pšenice su bili stavljeni na tu listu, osim Rusije, Ukrajine i Litvanije. Nakon toga, na spisak su dodate i Rusija i Ukrajina, a Egiptu nije ostavljena šansa da pšenicu kupi na drugom mjestu.

Stroga reakcija ruskih izvoznika

Ruski izvoznici su na to reagovali izuzetno strogo, nijedan tovar pšenice nije isporučen Egiptu od početka septembra. Jedan rumunski trgovac je zahtjevao da se vrati 500.000 dolara od osiguranja plaćanja, jer nije bio u stanju da obezbijedi pšenicu koja ne sadrži ergot. Ukrajina je od početka septembra isporučila Egiptu 40 hiljada Mt i priprema još jednu isporuku od 60 hiljada Mt pšenice.

Moguće kontramjere Rusije

Kada je riječ o prognozama i daljim perspektivama izvoza pšenice u Egiptu, istraživači tržišta su jednoglasni: kada cijene počnu da rastu, Egipat će zaboraviti svoje pretjerane zahtjeve. Takođe, je vrlo vjerovatno da će ruske prijetnje da će ta država zatvoriti svoje tržište za egipatske narandže ubrzati taj proces.

Foto: bigstockphoto.com, felinda


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Tržište Poljoprivreda Izvoz Uvoz Rusija Egipat Ukrajina Ergot


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.