Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 15.12.2017. 15:00

Ukrajina duplirala izvoz soje u EU

Ukrajina je duplirala izvoz soje u države članica Evropske unije, a da će dobra trgovinska saradnja biti nastavljena, svjedoči i Sporazum o trgovini između te zemlje i EU. S druge strane, kako napominje ministar poljoprivrede Rusije, ta zemlja nastavlja uspon kada je riječ o proizvodnji žitarica i najavljuje ponavljanje rekordne 2014. godine.

Foto: United Soybean Board / Flickr
  • 142
  • 10
  • 0

Izvoz soje iz Ukrajine, je u oktobru ove godine skočio na najvišu razinu od 245,8 hiljada tona, što predstavlja povećanje od 24% u odnosu na isti mjesec 2016. godine. Kako izvještava UkrAgroConsult, u prva dva mjeseca nakon žetve, ta zemlja je izvezla rekordnih 282,9 hiljada tona soje, a značajan rast ostvario je izvoz u zemlje Evropske unije.

Naime, izvoz ukrajinske soje u EU je ove godine udvostručen, tako da udio izvoza u Uniju iznosi 38% ukupno izvezene soje, a zatim slijede: Turska s 29%, Iran s 20%, Bjelorusija s 7% i Egipat 5%.

Da ekonomska suradnja između Evropske unije i Ukrajine dobro napreduje, pokazuje i bilateralni trgovinski rast od 29%. To je potvrdio i ukrajinski premijer Vladimir Grojsman nakon nedavnih razgovora, u Briselu, s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federikom Mogerini. On je istaknuo da ekonomska suradnja EU i Ukrajine postaje sve čvršća, a tome je doprinio i Sporazum o slobodnoj trgovini između Unije i te države.

Ukrajina povećava izvoz žitarica

Kada je riječ o izvozu pšenice, Ukrajina je nastavila i ove sezone povećavati isporuke te žitarice na strana tržišta. U prva četiri mjeseca nakon žetve ta zemlja je izvezla oko 181,7 hiljada tona odnosno 6,6% više nego u isto vrijeme lani (170,4 hiljada tona). Tradicionalno, najveći uvoznik ukrajinske pšenice i dalje je Turska, koja je u navedenom razdoblju otkupila 7,7% više ukrajinske pšenice nego u istom periodu prošle sezone. Međutim, pošiljke pšenice na druge destinacije značajno su pale ili su se zaustavile, a to se prije svega odnosi na Izrael, Maroko, Kinu i Evropsku uniju.

Ukrajina: Izvoz šećera porastao za 59%

Ukrajinski proizvođači su u novembru izvezli 67,2 hiljada tona šećera, odnosno 59% više u odnosu na oktobar 2017. godine. Geografija izvoza se nije značajno promijenila, pa su i dalje glavni uvoznici Turkmenistan (14%), Sri Lanka (14%), Švicarska (12%), Azerbejdžan (11%) i Turska (10%). Ukupno za 11 mjeseci ove godine Ukrajina je na strana tržišta isporučila 551 hiljada tona šećera, što je za 64% više u odnosu na isti period 2016. godine, kada je bilo izvezeno 335,25 hiljada tona.

Ruski izvoz soje povećan pet puta

Rusija je tijekom oktobra izvezla 52,1 hiljada tona soje, što je značajno povećanje u odnosu na rujan kada je izvezeno 30,4 hiljada tona te uljarice i naročito na oktobar prošle godine kada je na strana tržišta isporučeno samo 15,3 hiljada tona soje. Sve u svemu, isporuka je u prva dva mjeseca nove sezone dostigla rekordnih 82,5 hiljada tona ili pet puta više nego u istom periodu lani. Izvoz u Kinu rastao je na rekordnih 74,7 hiljada tona u odnosu na samo 15 hiljada tona prije godinu dana.

Rusija ima kapacitet oboriti rekord proizvodnje žitarica iz 2014.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Rusije, ta zemlja je ove godine proizvela 139,5 miliona tona žitarica. Kako je istaknuo ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev, kada je riječ o proizvodnji žitarica, Rusija ima potencijal da i u budućnosti ponovi rekordnu 2014. godinu. On je naglasio da ovogodišnje prosječni prinos iznosi 3,4 tone po hektaru (2,7t/ha iz 2016. godine), dok je proizvodnja pšenice iznosila 88 miliona tona naspram 75,9 miliona tona u 2016. godini.

Bugarska: Raste cijena kukuruza zbog slabije ponude

Izvozne cijene bugarskog kukuruza jačaju pod utjecajem ograničenih zaliha i količina koje dostavljaju proizvođači. S druge strane, kako izvještava UkrAgroConsult, tržište ječma je stabilno, jer su tamošnji trgovci već plasirali većinu izvoznih zaliha. Ipak, usprkos usporavanju prodaje i kupovine, cijene ječma podržavaju padovi raspoloživosti robe u toj zemlji.

Foto: United Soybean Board / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Uzgoj soje Izvoz soje Izvoz žitarica Izvoz uljarica Ukrajina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.