Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izdvojeno zemljište
  • 05.03.2022. 18:00

Ugar će prenamijeniti za sjetvu pšenice? Na potezu je EK

Kriza u Ukrajini je razlog zašto se traže površine za sjetvu pšenice, ali i i drugih kultura. EK će morati mijenjati pravila o očuvanju zemljišta i biodiverziteta

Foto: Depositphotos/sherisD
  • 123
  • 15
  • 0

Evropska unija razmatra odluku o tome da poljoprivrednicima dopusti korištenje ugara, ali i da ponudi pomoć kod kupovine mineralnih đubriva. Francuska agrarna grupacija InVivo ističe da se ovo posebno odnosi na uzgoj proteinskih usjeva za stočnu hranu te kao alternativa milijunima tona pšenice, čija je isporuka prekinuta nakon ruske invazije na Ukrajinu, navodi Reuters

Kriza u Ukrajini dovela je do rekordno visokih cijena žitarica u Evropi i poremećaja na tržištu. Trgovačke firme traže pšenicu u državama Unije kako bi zamijenile ukrajinske zalihe predviđene za izvoz. Upitan je i uvoz kukuruza i sjemena suncokreta za ishranu stoke.

"Nekoliko država članica predložilo je da bismo mogli koristiti zemljište ostavljeno na ugaru i to za uzgoj proteinskih usjeva", rekao je francuski ministar poljoprivrede Julien Denormandie nakon sastanka s kolegama iz EU na kojem se razgovaralo o utjecaju rata u Ukrajini.

Povećati obradive površine za 10 do 15 posto 

Na potezu je Evropska komisija koja treba da prouči kako da primjeni takav potez, kojim bi se izmijenila pravila EU poljoprivredne politike o očuvanju zemljišta i biodiverziteta, i da predloži prijedloge na sljedećem sastanku ministara 21. marta, rekao je Denormandie.

InVivo, jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija u Evropi, ranije u srijedu je saopštila da bi ukidanje pravila o izdvajanju zemljišta za ugar u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP) moglo povećati obradive površine za 10-15 posto, kao i proizvodnju pšenice u EU.

Morat će se mijenjati pravila o očuvanju zemljišta i biodiverziteta (Foto: Depositphotos/rparys)

Aktivnosti ove grupacije uključuju distribuciju poljoprivrednih zaliha i proizvodnju đubriva te predlaže da EU pruži pomoć farmerima kako bi im pomogla u rastućim troškovima đubriva, izjavio je glavni izvršni direktor ove grupe, Thierry Blandinieres, na Međunarodnom pariškom sajmu poljoprivrede, Salon de l'Agriculture.

Upozorio je da bi kriza mogla stvoriti manjak od 20 miliona tona pšenice na svjetskom tržištu i pojasnio da bi ukidanje pravila o izdvajanju moglo povećati obradivu površinu za 10 do 15 posto sljedeće sezone.

Ugar u skladu s Uredbom EU

U skladu s Uredbom Evropske unije br. 1307/2013, prihvatljive površine za ostvarivanje prava na plaćanja su površine obradivog zemljišta (oranice s poljoprivrednom kulturom, zemljište na ugaru i privremeni travnjaci, uključujući zemljište u plasteniku ili ispod fiksnog ili pomičnog pokrova). Programom izravnih plaćanja od 2015. godine uvedena je mogućnost da se zemljište na ugaru koristi za potrebe provedbe zelene prakse kao ekološki značajna površina.

Pravo na poticaje su ostvarivali oni koji su ispunjavali kriterijume i kod kojih je kontrola utvrdila da se sve radi u skladu s propisima. U slučaju kršenja propisa gubilo se pravo na subvencije po ovom osnovu.

Zemljište na ugaru je obradivo poljoprivredno zemljište na kojem se ne proizvodi poljoprivredna kultura niti obavlja ispaša, ali koje se održava u stanju pogodnom za ispašu ili obradu.

Na njemu se mora provesti minimalno jedna agrotehnička mjera, najkasnije do 30. juna tekuće godine. Pod tim se podrazumijeva sjetva biljaka za zelenišnu gnojidbu, sjetva medonosnih biljaka, kosidba, malčiranje ili bilo koji način obrade kojim će se u potpunosti spriječiti razvoj neželjene vegetacije. 


Tagovi

Ugar Izdvojeno zemljište Zemljište Sjetva Ukrajinska kriza Thierry Blandinieres Julien Denormandie


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.