Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine kukuruza
  • 17.06.2021. 09:40

U toku polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca

Najugroženiji su usjevi kukuruza šećerca i sjemenskog kukuruza gdje je preporuka da se hemijske mjere zaštite sprovedu ukoliko se na pet odsto biljaka registruju jajna legla kao i na početku piljenja larvi.

Foto: PIS Srbija
  • 58
  • 269
  • 0

Usjevi kukuruza, u zavisnosti od roka sjetve, nalaze se u fazi razvoja listova - od šest do devet i više onih razvijenih.

Vizuelnim pregledom biljaka ove žitarice, na naličju listova registrovano je prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u različitim embrionalnim fazama razvoja. U toku je polaganje jaja prve generacije te štetočine, a početak piljenja larvi se prema prognoziranim temperaturama očekuje u narednih tri do pet dana, u zavisnosti od regiona, prenosi Prognozno-izvještajna služba.

Kukuruzni plamenac napada i paradajz, sirak, hmelj i suncokret te zaziva pad prinosa - kako ga suzbiti

Podsjetimo, broj generacija plamenca varira od jedne do šest. Prosječni životni vijek imaga je 10 dana. Ženka polaže 20 jaja na naličju lista. Ona su bijele boje, a kasnije dobijaju krem nijansu. Pred piljenje uočavaju se crne glave larvi. Oštećuju sve nadzemne dijelove kukuruza - list, metlicu, stablo, klip. Larve se ubušuju u stabljiku ili klip kukuruza, zavisno od generacije. Usljed njihove ishrane u stablu, dolazi do poremećaja u cirkulaciji sokova, smanjuje se čvrstina biljaka pa su podložne lomljenju za vrijeme duvanja jačih vjetrova.

Šteta i suzbijanje

Najugroženiji su zasadi kukuruza šećerca i sjemenskog kukuruza gdje je preporuka da se hemijske mjere zaštite sprovedu ukoliko se na pet odsto biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi.

Prag štetnosti kod merkantilnog kukuruza je 10 odsto biljaka sa položenim jajnim leglima i početak piljenja larvi (proizvođači merkantilnog kukuruza treba da imaju u vidu da se prinosi uvećavaju za oko pet procenata ukoliko se sprovedu mjere zaštite za suzbijanje prve generacije kukuruznog plamenca).

Za uklanjanje kukuruznog plamenca savjet stručnjaka je primjena nekog od registrovanih insekticida na bazi hloantraniliprola 0,1 - 0,15 l/ha ili hlorantranilprol + lambda cihalotrina 0,2 - 0,25 l/ha ili druge.


Tagovi

Kukuruzni plamenac Suzbjanje štetočine Piljenje larvi Hemijske mjere zaštite Primjena insekticida


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...