Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 19.11.2017. 17:00

U RS zasijali 6.000 hektara pšenice više nego lani

Pšenica je sve popularnija jer se s njome zaobilazi suša, a oko nje nema ni puno ulaganja.

Foto: Bigstockphoto/Aikon
  • 685
  • 33
  • 0

Završena je jesenja sjetva u Repbulici Srpskoj. Prema prvim podacima resornog ministarstva - ratari su zasijali 7.000 hektara više ozimih kultura u odnosu na isti period prošle godine.

U jesenjoj sjetvi 2016. godine zasijano je 68.000 hektara, a ove je godine sjetva realizovana na oko 75.000 hektara. Dominantna ratarska kultura bila je pšenica, navode nezavisne.

Pšenica na oko 50.000 hektara

Pšenica je zasijana na oko 50.000 hektara, što je za 6.000 više nego u jesenjoj sjetvi 2016. godine, dok ostatak zasijanih površina zauzimaju raž, ječam, zob, uljana repica i tritikale.

Zanimljivo je da se tokom druge dekade oktobra na tržištu javio nedostatak sjemenskog materijala, prije svega pšenice, nakon čega su nabavljene dodatne količine sjemena, koje su podmirile potrebe za sjemenskim materijalom.

"Osnovni razlozi za povećanje površina pod ozimim usjevima su loša iskustva proizvođača s proizvodnjom jarih usjeva tokom tekuće godine, kao i stimulativne mjere podrške proizvodnji pšenice od strane Ministarstva", kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Što prije obezbijediti stočnu hranu

Zbog smanjenog prinosa i kvaliteta stočne hrane proizvedene tokom 2017. godine, proizvođači su povećali sjetvene površine pod krmnim biljem kako bi što prije u proljeće obezbijedili kvalitetnu zelenu stočnu hranu.

Tako je tokom proteklog perioda na oranicama RS zasijano oko 700 hektara stočnog graška, oko 200 hektara grahorice i oko 150 hektara stočnog kelja.

"Ukupne površine pod ovim kulturama su oko 1.050 hektara, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na ranije godine", kažu u Ministarstvu.

Pomoć na sve strane

Kao podršku sjetvi poljoprivrednici su imali regresirano gorivo, a mogu i da računaju na podsticaj za proizvodnju i prodaju merkantilne pšenice za rod 2018. godine, podsticaj za nabavku mineralnog đubriva, obrtna sredstva u vidu namjenskih zajmova, kao i povrat naknade za troškove koncesije i zakupa od 50 odsto za narednu godinu.

Tu su i stručna pomoć i savjetodavne usluge, koje je Ministarstvo obezbijedilo posredstvom stručnih službi u sedam područnih jedinica, a odnose se na izbor sortimenta i obradu zemljišta, izbor agrotehničkih mjera i slično.

Iskoristili skoro idealne uslove za sjetvu

Ljubo Maletić, poljoprivrednik iz Semberije, kaže kako su uslovi za sjetvu bili skoro pa idealni, što je većina ratara i iskoristila.

U početku nije bilo dovoljno vlage pa je zemljište bilo suvo, ali ga je kiša omekšala pa smo imali dobro i kvalitetno oranje i zbirno gledano imali smo veoma dobru jesen", kazao je on. Prema njegovim riječima, Vlada RS i resorno ministarstvo su ispoštovali ono na šta su se obavezali kada je podrška u pitanju, a što je i te kako pomoglo poljoprivrednicima.

Suša zaobilazi pšenicu

Maletić objašnjava kako je pšenica sve popularnija jer se s njome zaobilazi suša.

"Sije se do novembra, a žanje se u junu, tako da suša nema puno uticaja na nju. Drugo, daje manje roda, ali i manje se ulaže u nju i jedna je od kultura za koje postoji ekonomska računica. Takođe, država za uzgoj i prodaju daje dobre beneficije", zaključio je on.

Foto: Bigstockphoto/Aikon


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopšte ne mogu uzgojiti. Sadrži dovoljno bjelančevina koje omogućuju pravljenje spužvastog hljeba, koji... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ljubo Maletić Jesenja sjetva Pšenica Raž Ječam Zelena stočna hrana Regresirano gorivo Jesenja sjetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.