Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 02.06.2017. 16:00

U RS više oglednih površina i zasijanih sorti

I ove godine su zasijane prosječne površine strnih žita od oko 65.000 hektara, od čega je oko 43.000 hektara zasijano pšenicom, a ostatak drugim strnim žitima.

Foto: vladars
  • 490
  • 24
  • 0

U Dušanovu, kod Gradiške, održana je tradicionalana manifestacija "Dani polja strnih žita 2017", u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić rekao je da je na oglednoj površini u Dušanovu, na oko četiri hektara, zasijana 61 različita sorta pšenice, ječma, zobi i tritikala iz 11 selekcijskih kuća.

Mogu uzgajati sorte s većim prinosom

Pašalić je naveo da je, osim uobičajenih ogleda zasijanih strnih žita, predstavljen i ogled koji se odnosi na upotrebu pesticida, fungicida i herbicida u ratarskoj proizvodnji koji je realizovan u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.

On je istakao da je ove godine povećan obim oglednih površina u Republici Srspkoj i broj zasijanih sorti, da će narednih dana biti predstavljeni i ostali ogledi strnih žita, kao što je ogled u Bijeljini, a na jesen će biti održano više manifestacija u vezi sa "Danima polja kukuruza".

"Cilj je da poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj budu predstavljene nove sorte i hibridi i da im se pokaže da i na svojim parcelama mogu uzgajati sorte koje daju veći prinos, kvalitetnije žito i otpornije na pojedine vrste štetočina", naveo je Pašalić.

Efikasnost sredstava

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj i ove godine su zasijane prosječne površine strnih žita od oko 65.000 hektara, od čega je oko 43.000 hektara zasijano pšenicom, a ostatak drugim strnim žitima. Dodao je kako je i ove godine podsticaj za pšenicu 200 KM po zasijanom hektaru i pet feninga po proizvedenom kilogramu.

"Rezultati oglednih istraživanja korisni su i za poljoprivredne proizvođače jer mogu na konkretnom primjeru sagledati efikasnost sredstava za zaštitu biljaka i naučiti kada koristiti pojedina sredstva, jer se pojedini korovi moraju tretirati ove godine da bi se manje pojavljivali u narednim godinama", naveo je Mitrić.

Zarada ista kao prije 50 godina

Popović je istakao da se poljoprivredom bavi oko pedeset godina i da je u mladosti proizvodio oko 150 kilograma pšenice po dunu​mu.
"Sada se proizvodi i do 700 kilograma pšenice po dunumu, ali kada se oduzme visoka cijena sjemena i zaštitnih sredstava opet je zarada ista kao i prije pedeset godina", dodao je Popović.

Osim jesenas zasijanih 65.000 hektara strnih žita, u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasijano je oko 120.000 hektara kukuruza, soja je zasijana na 3.000 hektara, pod voćem je 15.000, a pod povrćem 12.000 hektara.

Foto: vladars


Tagovi

Dani polja strnih žita 2017 Dušanovo Boris Pašalić Žito Herbicidi Hibridi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

69


Glasova: 31

Viša cijena otkupa 44,9%

Glasova: 8

Veći novčani poticaj 11,6%

Glasova: 20

Bolja savjetodavna služba 29,0%

Glasova: 10

Ništa, nema nam spasa 14,5%

Pregled ankete

Pregled ankete