Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 29.12.2016. 15:00

U Registru uskoro nove sorte sjemena

U Registar sorti Republike Srpske do sada je upisano 540 sorti/hibrida kukuruza, pšenice, žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja kao i krompira.

Foto: Pixabay/greyerbaby
  • 427
  • 19
  • 0

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održana je 14. sjednica Komisije za priznavanje sorti sjemena poljoprivrednog bilja. Na sjednici su razmatrani pristigli zahtjevi za upis sorti/hibrida u Registar sorti, te je određeni broj zahtjeva sa kompletnom dokumentacijom predložen za priznavanje odnosno za stavljanje u Registar sorti. Za nepotpune zahtjeve je predloženo da se uputi poziv za dopunu dokumentacije, a određeni broj zahtjeva je predložen za odbijanje zbog nedostavljanja tražene dokumentacije.

U Registar sorti Republike Srpske do sada je upisano 540 sorti/hibrida kukuruza, pšenice, žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja kao i krompira.

Na sjednici je razgovarano i o daljim aktivnosti koje će preduzeti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Komisijom za priznavanje sorti, a koje se odnose na ispitivanje sorti, odnosno određivanje lokaliteta za ispitivanje, kao i ovlašćenje institucije za izvođenje ispitivanja. Zaključeno je da je napredak u vezi ove problematike vidljiv i da treba i dalje raditi na njegovom unapređenju.

Foto: Pixabay/greyerbaby


Tagovi

Sorte Hibridi Sjeme Registar Ministarstvo poljoprivrede RS


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.