AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » U Registru uskoro nove sorte sjemena

U Registru uskoro nove sorte sjemena

Ministarstvo poljoprivrede RS

U Registru uskoro nove sorte sjemena

Datum: 29.12.2016. 15:00

Kategorija:

Ratarstvo

U Registar sorti Republike Srpske do sada je upisano 540 sorti/hibrida kukuruza, pšenice, žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja kao i krompira.

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održana je 14. sjednica Komisije za priznavanje sorti sjemena poljoprivrednog bilja. Na sjednici su razmatrani pristigli zahtjevi za upis sorti/hibrida u Registar sorti, te je određeni broj zahtjeva sa kompletnom dokumentacijom predložen za priznavanje odnosno za stavljanje u Registar sorti. Za nepotpune zahtjeve je predloženo da se uputi poziv za dopunu dokumentacije, a određeni broj zahtjeva je predložen za odbijanje zbog nedostavljanja tražene dokumentacije.

U Registar sorti Republike Srpske do sada je upisano 540 sorti/hibrida kukuruza, pšenice, žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja kao i krompira.

Na sjednici je razgovarano i o daljim aktivnosti koje će preduzeti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Komisijom za priznavanje sorti, a koje se odnose na ispitivanje sorti, odnosno određivanje lokaliteta za ispitivanje, kao i ovlašćenje institucije za izvođenje ispitivanja. Zaključeno je da je napredak u vezi ove problematike vidljiv i da treba i dalje raditi na njegovom unapređenju.

Foto: Pixabay/greyerbaby

Broj pregleda članka: 376; Uspješnost članka: 24.8

Tagovi: Sorte, Registar, Sjeme, hibridi, Ministarstvo poljoprivrede RS

Ključne riječi članka: u, registru, uskoro, nove, sorte, sjemena, sorti, registar, priznavanje, srpske, republike, registar sorti, republike srpske, vodoprivrede republike srpske


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!