Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 21.01.2023. 13:30

U proljeće možemo očekivati pojačanu pojavu bolesti pšenice?

Lisnu masu pšenice sijane u ranijim rokovima sjetve mogli bi oštetiti kasniji mrazevi, upozorava čelnik Odjela za oplemenjivanje i strne žitarice s osječkog Poljoprivrednog instituta, Krešimir Dvojković

Foto: Martina Pavlović
  • 90
  • 49
  • 0

Blaga zima s temperaturama u plusu uzrokovala je brži razvoj naše najraširenije ratarske kulture – pšenice. Ona je trenutačno u fazi busanja, no najavljeno joj zahladnjenje te kiša i snijeg, ne bi trebali naštetiti. 

Čelnik Odjela za oplemenjivanje i strne žitarice s osječkog Poljoprivrednog instituta Krešimir Dvojković za HRT ističe kako se u proljeće može očekivati pojačan pritisak bolesti. "Toplije i vlažnije vrijeme pogodno je za njihov razvoj pa će se s početkom proljeća trebati raditi monitoring usjeva, no nema mjesta panici", poručio je. 

Kaže da se više plašim eventualnih kasnijih mrazeva, ponajprije za pšenicu sijanu u ranijim rokovima sjetve, jer bi oni mogli oštetiti njenu lisnu masu u fazi vlatanja. Također, ističe kako snijeg od 5 ili 10 centimetara neće uzrokovati probleme.

"Ako bi međutim njegova visina bila 20 i više cm, uz pad temperature i stvaranje ledene kore, moglo bi doći do anoksije usjeva, stvaranja snježne plijesni te različitih saprofitskih i parazitskih procesa koji se mogu događati ispod takvog pokrivača", upozorava. Međutim, prema njegovim riječima, takva prognoza zasada nije na vidiku.

"Zbog prošlogodišnje smo dugotrajne suše deficitarni u oborinama i one su inače dobrodošle kao i malo niže temperature (i pokoji minus). Takvi bi uvjeti usporili vegetaciju i smanjili eventualne rizike", zaključio je.   


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Izvori

hrt.hr


Tagovi

Pšenica Krešimir Dvojković Uzgoj pšenice Bolesti Mrazevi Snijeg


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.