Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Leovac
  • 17.02.2022. 12:00

U poljima od malih nogu: Živimo od uzgoja pšenice

Na plodnoj posavskoj zemlji posađeno je više od 600 hektara pšenice. Očekuje se da će zajednički urod biti između tri i 3,5 tona

Foto: EU4AGRI
  • 204
  • 38
  • 0

Porodica Leovac iz Domaljevca živi od rada u polju. Ljubav prema uzgoju žitarica i posvećeni odnos prema poslu nasljeđuju generacijama. Zahvaljujući pomoći Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, u toku 2020. godine porodica Leovac je uspjela posijati pšenicu i na taj način osigurati neophodna sredstva za egzistenciju, objavio je EU4AGRI.

"Mi smo od malih nogu u poljima. Mi živimo od uzgoja pšenice, ona nam je sve. U porodici je 20 članova i svi manje-više živimo od poljoprivrede. Ovaj posao nije težak kada ga naučiš i zavoliš", kaže Slavko Leovac, koji se posljednjih 15 godina intenzivno bavi uzgojem pšenice.

Oni su jedan od 65 kooperanata privrednog društva “Oranica” koji su u toku 2020. godine podržane kroz projekat “EU4Business”. Projekat finansiraju EU i Njemačka, a cilj mu je ublažavanje negativnog uticaja Covid-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini.

Plodna posavska zemlja

Za društvo “Oranica” i njene kooperante, ovaj je projekat omogućio nastavak poljoprivredne proizvodnje koja je bila dovedena u pitanje zbog globalne pandemije, kao i osiguranje egzistencije za mnoge porodice koje se bave uzgojem žitarica. Tako su na vrijeme osigurali sve potrebne sirovine za sjetvu, što je doprinijelo osiguranju kontinuiteta proizvodnje i očuvanju radnih mjesta.

"Prošle sam godine mislio posijati samo 20 hektara pšenice, ali nas je ovaj projekat potakao da posijemo 45 hektara. Vrijeme nas je poslužilo i izuzetno smo zadovoljni", pojašnjava Slavko.

Očekuje se više od tri tone uroda pšenice

Na plodnoj posavskoj zemlji posađeno je više od 600 hektara pšenice. Kooperanti očekuju da će zajednički urod biti između tri i 3,5 tona pšenice.

"Ovaj projekat je bio velika finansijska podrška za proizvođače koji uzgajaju pšenicu. Obzirom da znamo koja je količina posijana, mi sada možemo pretpostaviti okvirne količine i na osnovu toga tražiti kupce za plasman tih prihoda", pojašnjava Anto Oršolić, radnik u "Oranici".

Veći otkup

Ovo društvo otkupljuje pšenicu, soju, kukuruz i druge kulture od proizvođača sa područja Posavine. Njihova želja je da prošire kapacitete svojih skladišta i sušara kako bi mogli povećati otkup i plasiranje različitih kultura na tržište BiH te van granica.

Ivo Lucić, vlasnik, objašnjava da je najbolja godina ona u kojoj je sva otkupljena roba prodata, te su izmirene obaveze prema kooperantima. On dodaje da na uspješnost poljoprivredne godine najviše utiče jedan faktor – vremenski uslovi.  

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini. Rok za prijave je 7. mart 2022. godine. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Sjetva EU4AGRI Njemačka Evropska unija Ivo Lucić Anto Oršolić Slavko Leovac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.