Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 30.03.2024. 18:00

U kojim će zemljama ponovo zasijavati polja pod ozimim usjevima?

Površine pod ozimim kulturama u nekim su dijelovima Evrope pod negativnim utjecajem pretjerano vlažnih uvjeta, a negdje suše

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 57
  • 41
  • 0

Najteže pogođena polja pod ozimim usjevima pšenice, uljane repice i drugih kultura u nekim će se dijelovima kontinenta morati ponovno zasijati, stoji u izvještaju o praćenju usjeva u Evropi JRC Mars. 

Veliki dijelovi zapadne, sjeverne i istočne Evrope od jesenas su imali pretjerano vlažne uvjete što je utjecalo i na sjetvu, a onda i nicanje te razvoj ozimina. Jaki mrazovi su dodatno pogodili sjever i istok Evrope. Konstantno vlažna tla su onemogućila pristup i obradu polja što utječe na sjetvu jarih žitarica.

Sjever pati zbog vlage, a jug zbog suše

A gdje pate zbog suše? 

S druge strane, u istočnoj Rumuniji i istočnoj Bugarskoj, ozimi usjevi pate od trajnog manjka oborina, što posebno pogađa uljanu repicu. 

Na Siciliji i Magrebu suša tokom zime je dovela do niske akumulacije biomase zimskih kultura. Situacija je posebno ozbiljna u zapadnom Magrebu, gdje su stalni topli i suhi vremenski uvjeti doveli usjeve u stanje neposrednoj opasnosti od propadanja.

Budući da je još uvijek rano govoriti o sezoni, prognoze prinosa objavljene u posljednjem izdanju biltena se, uz nekoliko iznimaka, temelje na historijskim trendovima.

Situacija u Hrvatskoj

Temperature u Hrvatskoj su zimus bile više nego inače, osim kratkog zahlađenja sredinom januara, podsjećaju u izvještaju. Prosječne dnevne u decemrbu i prvoj polovini marta bile su od 2°C do 4°C iznad dugoročnog prosjeka (LTA). Napominju da je februar bio najtopliji u njihovim evidencijama od 1991., s prosječnim temperaturama koje su premašile LTA za više od 6 °C na istoku.

Nivoi padavina tokom posmatranog razdoblja bili su prosječni kako u jadranskim obalnim područjima, tako i na istoku zemlje, a nešto iznad prosjeka na sjeveru. Navode da su ozimi usjevi općenito u dobrom stanju te zbog viših temperatura napreduju u fenološkom razvoju. 


Tagovi

Ozimi usjevi Ozime kulture Europske žitarice JRC Mars Bilten Vlažni uvjeti Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]