Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrebna prihrana
  • 09.03.2022. 14:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

U kakvom su stanju ozimi usjevi na području Posavine?

Porastom temperatura, dolazi do pojave prvih gljivičnih oboljenja, na ječmu se primjećuje mrežasta i siva pjegavost, suzbijanje se obavlja preventivno, u nešto ranijem periodu nego oboljenja na pšenici

Foto: Maja Celing Celić
  • 98
  • 18
  • 0

Ozimi usjevi pšenice i ječma na području Posavine, trenutno su u zadovoljavajućem stanju. Na površinama gdje su primijenjene agrotehničke mjere i ispoštovani rokovi sjetve, pšenica i ječam nalaze se u fenofazi intenzivnog bokorenja. Na takvim usjevima potrebno je obaviti prihranu azotnim gnojivima.

"Na usjevima gdje je izostala jesenja osnovna gnojidba potrebno je biljkama osigurati određene količine fosfora i kalija, najučinkovitije folijarnim putem", savjetuju iz resornog ministarstva.

Napominju da porastom temperatura, dolazi do pojave prvih gljivičnih oboljenja, na ječmu se primjećuje mrežasta i siva pjegavost, pa se suzbijanje obavlja preventivno, u nešto ranijem periodu nego oboljenja na pšenici.

Stresne situacije

Potrebno je napomenuti, da prilikom temperaturnog kolebanja visokih dnevnih i niskih noćnih temperatura, pšenica doživljava stresne situacije, a one se ogledaju u promjenama nijansi (svijetlo-žuta, crvenkasta, smećkasta boja). Navedeni simptomi su privremenog karaktera i nakon prestanka temperaturnih oscilacija, povući će se i neće utjecati na dalji razvoj pšenice.

Prekomjerna kupovina ugrožava zalihe pšenice - šta ako Srbija zabrani izvoz, kao Mađarska?

Vremenski uvjeti zabilježeni u početnom dijelu kalendarske 2022. godine bili su manje povoljni ranijem razvoju bolesti pšenice. Ukoliko dođe do porasta temperatura moguća je pojava žute hrđe na pšenici, te je njeno suzbijanje obavezno. 

Lisne uši

Isto tako, potrebno je pratiti pojavu štetnih insekata, kao što su lisne uši, koji stvaraju štete u vidu sisanja biljnih sokova.
Na manjem broju parcela gdje nije bila moguća odvodnja suviška vode, nastale oborinama, vidljiva su vodoležja. Ti dijelovi su svijetle boje, biljke su zakržljale, rjeđi je sklop ili je čak došlo do potpunog propadanja dijela usjeva.

Zaštitite povrće, otjerajte insekte i lisne uši jednim sredstvom

Iz Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona napominju da su savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe dostupni svakog radnog dana u vremenskom periodu od osam do 16 sati.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ječam Usjevi Posavina Ozimi Minisarstvo poljoprivrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁