Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenice
  • 26.04.2023. 15:00

U kakvom je stanju pšenica i kako ju štititi u narednim danima?

Pšenicu treba zaštititi protiv bolesti lista zastavičara i klasa, jer je za očekivati da bi nakon kiša koje su pale proteklih par dana i rasta temperatura koji dolazi mogli imati nešto jači intenzitet bolesti, napominje dr. sc. Valentina Španić

Foto: Hrvoje Škergat
  • 62
  • 7
  • 0

"U kakvom su stanju usjevi pšenice danas, ovisi o roku sjetve, primijenjenoj gnojidbi te zaštitama protiv bolesti, insekata, ali i korova. Naravno da različiti genotipovi imaju i različit broj vlati", kaže dr. sc. Valentina Španić s Poljoprivrednog instituta u Osijeku upozorivši da je malo raniji rok sjetve rezultirao pojavom virusa žute patuljasti ječma (eng. barley yellow dwarf viruse).

Utjecaj blage zime

"Prijenosnici ovog virusa su lisne uši koje su hraneći se mladom pšenicom prenijele virus u floem biljaka. Intenzitet napada virusa ovisi o vremenskom razdoblju kada su biljke zaražene, klimatskim uvjetima, ali i o genotipovima pšenice koji su zasijani", pojašnjava dodajući da je ovom napadu virusa pogodovala i blaga zima. 

Zahvaćene biljke imaju listove žute ili crvenkasto-ljubičaste boje, zaostale su u rastu, korijen se nije pravilno razvio, što će u konačnici rezultirati smanjenjem uroda zrna, a što se može vidjeti i na slici ispod. 

Pšenica s virusom žute patuljasti ječma (Foto: Valentina Španić)

"Na istim tablama nešto kasniji rok sjetve rezultirao je zdravim biljkama, na kojima se ne primjećuju napadi virusa", kaže Španić, a što potkrjepljuje fotografijom zdrave pšenice. 

Zdrava pšenica

Otkriva da su u nekim dijelovima zabilježeni i napadi pjegavosti lista pšenice (Septoria tritici), ali ukoliko je zaštita protiv bolesti bila učinjena na vrijeme u vlatanju, nisu se trebali pojaviti veći problemi. Isto tako prva primjena insekticida se trebala odraditi kada su zabilježeni napadi žitnog balca (Oulema melanopus).

Šta činiti u narednim danima? 

"Što se tiče bolesti, trebali bismo biti oprezniji u narednim danima te svakako štititi protiv bolesti lista zastavičara i klasa, jer je za očekivati da bi nakon kiša koje su pale proteklih par dana i rasta temperatura koji dolazi mogli imati nešto jači intenzitet bolesti", napominje te dodaje da se to najviše odnosi na hrđe (Puccinia spp.), Septoria vrste te Fuzarijsku palež klasa (Fusarium spp.). 

"Prema pravilima struke želimo što duže održati list zastavičar zdravim zbog njegove fotosintetske aktivnosti koja u konačnici pridonosi dobrim urodima zrna", zaključuje Španić. 


Tagovi

Zaštita pšenice Stanje pšenice Žuta patuljast ječma Bolesti pšenice Hrđa pšenice Septoria Fuzarijska palež klasa Valentina Španić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]