Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 14.10.2017. 09:00

U Goraždu isprobali sistem navodnjavanja

Šteta od suša samo u jednoj godini veća je od ukupnog ulaganja u sisteme za navodnjavanje, što nam govori o važnosti trajnijeg rješavanja ovog problema, rekao je ministar Šemsudin Dedić.

Foto: fmpvs
  • 167
  • 13
  • 0

"Trenutno se u Federaciji BiH navodnjava tek oko 1,5% obradivih površina, zbog čega je izuzetno važno povećati površine obuhvaćene sistemom navodnjavanja, s obzirom da je svaka druga godina sušna. Šteta od suša samo u jednoj godini veća je od ukupnog ulaganja u sisteme za navodnjavanje, što nam govori o važnosti trajnijeg rješavanja ovog problema.

Investicije u navodnjavanje doprinijet će jačanju naših sela i razvoju poljoprivrede, jer bez navodnjavanja nema intenzivne poljoprivredne proizvodnje, pa tako ni konkurentnosti, ni na domaćem, niti na svjetskom tržištu. Vodotoci rijeka Drine, Save, Neretve, Une, Sane i drugih naših rijeka trebaju biti iskorišteni za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta", istakao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prilikom puštanja u probni rad hidromelioracijskog sistema u naselju Kodžaga Polje u Goraždu.

22,9 miliona dolara za navodnjavanje

Ovaj sistem izgrađen je u okviru Projekta razvoja navodnjavanja (IDP) koji, uz podršku Svjetske banke, implementira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Vodotoci rijeka Drine, Save, Neretve, Une, Sane i drugih naših rijeka trebaju biti iskorišteni za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Govoreći o važnosti projekta za poljoprivredne proizvođače, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je istakao kako je osiguran kredit Svjetske banke u iznosu od 22,9 miliona dolara za potrebe navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Trenutno su u realizaciji projekti navodnjavanja na više lokacija u Federaciji BiH.

Na deset lokacija

Pored ovih sredstava, kroz projekte IFAD-a osigurat će se našim poljoprivrednim proizvođačima sekundarna mreža kojom će se voda dovoditi do svake parcele, kako bi projekat u konačnici bio realiziran i stavljen u funkciju. Ovi projekti se realizuju u 10 lokalnih zajednica u Federaciji BiH, među kojima je i Grad Goražde i Općina Foča-Ustikolina.

Ovim projektima Ministarstvo nastoji rješavati sve učestalije probleme suša, kako bi se preventivno djelovalo i spriječile štete na poljoprivrednim imanjima kakve su bile prisutne u ranijim godinama.

Foto: fmpvs


Tagovi

Navodnjavanje Šemsudin Dedić Goražde Kodžaga Polje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.