Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja kukuruza
  • 14.09.2022. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

U Bihaću prezentirano 27 hibrida kukuruza

Ogledna polja kukuruza bila su prilika da poljoprivredni proizvođači upoznaju sa selekcijom i prodajom sjemena te dobiju informacije o mogućnostima novih hibrida kukuruza

Foto: FMPVŠ
  • 76
  • 17
  • 0

Šest sjemenskih kuća prezentiralo je 27 hibrida kukuruza na manifestaciji "Dani polja kukuruza" u Bihaću. Riječ je o novim selekcijama koje bi u budućnosti poljoprivredni proizvođači mogli koristiti na svojim poljima ovisno o proizvodnji u zrnu ili silažnog. 

Ogledna polja kukuruza bila su prilika da poljoprivredni proizvođači na licu mjesta razgovaraju sa predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom, selekcijom i prodajom sjemena te dobiju informacije o mogućnostima novih hibrida kukuruza.

Predstavilo se šest sjemenskih kuća

Tako su poljoprivrednim proizvođačima svoje proizvode predstavili BC Institut iz Zagreba (Republika Hrvatska), Osiječki institut iz Osijeka (Republika Hrvatska), Institut Novi Sad iz Novog Sada (Republika Srbija), Sjemenska kuća Syngenta iz Bezela (Švicarska) te američke kompanije Pioneer i DEKALB.

U Posavini proglašeno stanje prirodne nesreće od suše - šta slijedi?

Manifestaciji su, pored izlagača i poljoprivrednih proizvođača, prisustvovali i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, predstavnici federalnog udruženja poljoprivrednika, poljoprivrednih fakulteta, općinskih i kantonalnih poljoprivrednih službi te gosti iz BiH i inostranstva.

S manifestacije "Dani polja kukuruza"

"Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 2021. godini izdvojilo je više od 11 miliona KM za biljnu proizvodnju, a poljoprivrednim proizvođačima iz Unsko-sanskog kantona isplatilo novčane podrške u iznosu od 1.053.565,34 KM. U ovogodišnjem budžetu planirana je podrška za biljnu proizvodnju u iznosu od 16.165.000 KM", saopćeno je.

Šta će biti s domaćom pšenicom - još na lageru, otkupa nema?

Organizatori ove manifestacije, koja je održana jučer, izrazili su zadovoljstvo podrškama realiziranim u toku prethodne godine kao i planiranim povećanjem u ovoj godini.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Hibrid Prezentacija Dani polja kukuruza Šemsudin Dedić Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !