Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi kvartal
  • 12.04.2022. 11:00

U BiH uvezene iste količine žitarica, skuplje za 12 miliona KM

Da se svake godine uvoze skoro iste količine žitarica nije iznenađenje za bh. poljoprivrednike, koji kažu da je BiH zemlja koja bi mogla da bude nezavisna o uvozu žitarica, barem pšenice

Foto: Depositphotos/Vynikal
  • 131
  • 60
  • 0

Za dva i po mjeseca ove godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno je nešto više žitarica nego u istom razdoblju lani. No, njena vrijednost veća je za više od 12,2 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od početka 2022. godine pa do 11. marta u BiH je uvezeno 87.801.906 kilograma žitarica u vrijednosti od 61,6 miliona KM. Lani je u prva tri mjeseca uvezeno 86.229.283 kilograma u vrijednosti od 49,4 miliona KM, piše Jabuka TV.

Izvoz u vrijednosti 3,7 mil KM

Naša zemlja je u ovoj godini izvezla 5.379.436 kilograma žitarica u ukupnoj vrijednosti većoj od 3,7 miliona maraka. Najviše smo izvezli u Hrvatsku, potom Italiju i Srbiju, kazali su iz UIO BiH i dodali da je prošle godine ukupan izvoz žitarica iz BiH iznosio 16.740.897 kilograma u vrijednosti od 7,15 miliona KM.

Da se svake godine uvoze skoro iste količine žitarica nije iznenađenje za bh. poljoprivrednike, koji kažu da je BiH zemlja koja bi mogla da bude nezavisna o uvozu žitarica, barem, kako navode, pšenice. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da ne čudi da je vrijednost uvezenih žitarica povećana, jer se bilježi rekordna vrijednost na berzama.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Žitarice

"Ono što se kod nas sada bilježi su nešto veće površine koje su zasijane pšenicom, ali s obzirom na visoke cijene mineralnog đubriva u vrijeme prihrane i njihov određeni nedostatak, postavlja se pitanje kakav ćemo imati prinos", kazao je Marinković.

Orijentirani na uvoz

Ističe da je BiH sigurno zemlja koja može proizvesti dovoljne količine pšenice za vlastite potreba, ali i skoro svih ostalih vrsta žitarica. Dodaje i kako treba aktivirati robne rezerve u njihovom punom kapacitetu. On je naveo kako je naša zemlja orijentirana na uvoz, te je, kako kaže, ova kriza idealna prilika da se nadležni dozovu pameti i pokrenu konkretne akcije što se tiče poljoprivrede.

"Ranijih godina smo izvozili i to malo što smo mogli, po jako niskim cijenama, a uvozili po dosta višim", ističe Marinković.
Dodao je da BiH nema nikakav plan, nikakve strategije, te poljoprivrednici ne samo da su nezadovoljni, nego ih to i direktno pogađa.

No, podsjetimo, Federalno ministarstvo poljoprivrede je objavilo drugi dio nacrta Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021. – 2027. godina, u kojem je predviđeno povećanje zasijanih površina pod pšenicom i kukuruzom. 

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazali su da je vrijednost izvoza žitarica lani iznosila 24,3 miliona KM, što je za 33,6 posto više od izvoza u 2020. godini, kada je iznosio 18,2 miliona KM. Vrijednost uvoza žitarica u 2021. iznosila je 222,3 miliona KM, što je za 6,7 posto više od uvoza u 2020. godini, kada je iznosio 207,8 mil. KM. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žitarice Uvoz Izvoz Pšenica Uprava za indirektno oporezianje Vanjskotrgovinska komora Stojan Marinković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.