• Žitarice i uljarice
  • 09.12.2018. 14:30

Turska je postala glavni kupac soje iz Ukrajine, a EU prešla na američku robu

Izvozne cijene ruske pšenice rastu uprkos globalnom trendu pada cijena. Ta zemlja je povećala i godišnje zalihe uljarica. Od ostalih vijesti sa tržišta, treba izdvojiti da su ukrajinski ratari požnjeli više od 68,5 tona žitarica, a Turska je postala glavni kupac ukrajinske soje i dodati da je Kazahstan ove jeseni ostvario rekordan izvoz ječma.

Foto: Pixabay/1737576
  • 509
  • 30
  • 0

Cijene ruske izvozne mlinske i konzumne pšenice koja u luci u Novorosijsk i drugim manjim lukama čeka na isporuku stranim tržištima porasle su u prosjeku za dva dolara po metričkoj toni uprkos globalnom pada cijena. Taj cjenovni rast podstaknut je porastom potražnje na međunarodnom tržištu i padom zaliha u ruskim lukama. Izvoznici su aktivnije počeli da nude pšenicu sa 11.5% proteina, dok istovremeno rezultati najnovijeg tendera GASC-a ukazuju na pad konkurentnosti ruske pšenice u usporedbi sa američkom.

Rusija povećala godišnje zalihe uljarica na 1,3 miliona tona

Rezerve uljarica u Rusiji su do 1. novembra 2018. godine iznosile 5,35 miliona tona, što je za 1,34 miliona tona odnosno 33,6% više nego istog dana prošle godine. Ovome treba dodati da su zalihe uljarica oktobru povećano za 1,8 megatona. UkrAgroConsult izvještava da su se rezerve suncokreta na farmama kretale oko 3,17 miliona tona. To je za 931,6 hiljada tona ili 41,6% više nego na isti dan lane, a nije na odmet reći da su u oktobru zalihe suncokreta povećane za 1,4 megatone.

Rusija za petinu smanjila uvoz mliječnih proizvoda

Rusija je u periodu od januaru do septembra 2018. godine smanjila uvoz mliječnih proizvoda za 22% - sa 5,2 miliona tona na 4,05 miliona tona. Obim uvoza smanjen je za gotovo 40%, pri čemu se ne uzima u obzir trgovina sa zemljama EAEU. Te podatke je saopštila zamjenica ruskog ministra poljoprivrede Oksana Lut na petom Međunarodnom agroindustrijskom forumu. Istovremeno, u Rusiji postoji pozitivna dinamika proizvodnje mlijeka. Za prvih devet meseci 2018. godine obim proizvodnje mlijeka na farmama svih kategorija porastao je za 1,1% i iznosio je 24,6 miliona tona. Prema prognozama Ministarstva poljoprivrede, ove godine Rusija će proizvesti 31,5 megatona mlijeka, a do 2024. godine, uz postojeće mehanizme državne podrške, ta brojka bi se mogla povećati na 33,6 miliona tona.

Ukrajinski poljoprivrednici sakupljali su 68,5 miliona tona žitarica

Ukrajinski poljoprivrednici sakupili su 68,5 miliona tona žitarica sa površine od 14,5 miliona hektara, prenosi agencija za agrarna politika. Konkretno, sakupljeno je 34,3 miliona tona ranih žitarica i mahunarki, zatim 136.000 tona heljde i 78.000 tona prosa. Prema Aneksu 1. Memoranduma o razumijevanju za tržišnu sezonu 2018/19, preostalih 6,9 miliona tona pšenice bit će izvezeno iz Ukrajine. Ovo je saopšteno u analitičkoj bilješci koju je obezbjedio portal Latifundist.com. Treba dodati da je 57% pšenice svih klasa (uključujući brašno prerađivano kao zrno) već izvezeno. Istovremeno, izvezeno je 59% ukupnih količina mlinske pšenice i krmne pšenice 41%. Do 26. novembra 2018. godine, Ukrajina je izvezla 17,37 miliona tona žitarica, uključujući pšenicu - 9,09 miliona tona. Ukupni dogovoreni indikativni obim izvoza pšenice iznosi 16 miliona tona, uključujući mlinsku i stočnu pšenica koja će biti izvezena u jednakim količinama od po osam miliona tona.

Turska je postala glavni kupac ukrajinske soje

Kao što se i očekivalo, promjena u uslovima vraćanja PDV-a u uljaricama dovela je do značajnog usporavanja izvoza soje. Uprkos rastu prodaje u inostranstvu, ukupan izvoz soje u tržišnoj sezoni 2018/19. opao je gotovo za polovinu, na petogodišnji minimum. Analitičari UkrAgroConsult-a izvještavaju da je 128,6 hiljada tona soje u oktobru 2018. otpremljeno iz Ukrajine u odnosu na 11,1 hiljada u prethodnom mesecu i 245,8 hiljada tona u oktobru 2017. godine. Situacija na globalnom tržištu dovela je do toga da je Evropska unija tradicionalno najveći uvoznik ukrajinskih soje - prešla na američku robu. Kao rezultat toga, Turska je postala glavni kupac soje iz Ukrajine. Turski izvoz je porastao za 13,5%. U potrazi za održavanjem sopstvenih uljara Bjelorusija je uvezla 50% više soje iz Ukrajine u maju u sezoni 2018/19 nego u istom mjesecu prije godinu dana, dok je isporuka ukrajinske soje u Iran zaustavljena.

Rumunjska je povećala izvoz ječma u Saudijsku Arabiju

Prema podacima iz luka, u oktobru 2018, Rumunjska je izvezla 120.000 tona ječma, što je za 30% manje nego u oktobru 2017. godine. Saudijska Arabija je i u oktobru ostala ključna destinacija za rumunjski ječam, uvezavši 65.000 tona. UkrAgroConsult izvještava da je u periodu jul-oktobar Rumunjska isporučila 576,4 hiljada tona ječma, što je za 33% manje nego u istom periodu prošle sezone i 21% manje u odnosu na period jul-oktobar 2016/17. Treba napomenuti da je udio izvoza u Saudijsku Arabiju porastao na 76% u usporedbi sa 42% u istom periodu lane zbog smanjene proizvodnje ječma u Rumunjskoj.

Kazahstan je u septembru izvezao rekordnu količinu ječma

Početak izvozne sezone karakteriše brzi tempo isporuke ječma iz Kazahstana, prenosi UkrAgroConsult. Ta zemlja je tokom septembra u inostranstvo otpremila 181,9 hiljada tona ječma, odnosno 19% više nego u septembru prošle sezone. Kao i ranije ove godine, najveći uvoznici kazahstanskog ječma su: Iran, Uzbekistan i Afganistan. Istovremeno isporuke u Iran su porasle za 18%, dok je izvoz u Afganistan smanjen za 54% u toku godine. Na kraju treba kazati da je izvoz ječma iz Kazahstana dostigao 25-ogodišnji maksimum od 1,38 megatona, što je rast od čak 97% u odnosu na sezonu 2016/17.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Uzgoj pšenice Uzgoj kukuruza Uzgoj soje Uzgoj suncokreta Uzgoj ječma Turska Rusija Ukrajina Rumunjska Kazahstan Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi