Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 18.04.2022. 18:00

Tržište žitarica: U Kini žurno rade na što većoj proizvodnji kukuruza

Peking namjerava uložiti velike napore za proizvodnju kukuruza kako bi premostio sve veći jaz između ponude i potražnje za ovom žitaricom

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 60
  • 13
  • 0

Kina će poduzeti snažne i učinkovite mjere kako bi osigurala stabilnu proizvodnju i snabdijevanje kukuruzom, rižom i pšenicom, rekao je kineski potpredsjednik Hu Chunhua kineskim medijima. Između ostalog, Peking namjerava uložiti velike napore za proizvodnju kukuruza kako bi premostio sve veći jaz između ponude i potražnje za ovom žitaricom, piše Agrarheute

Poručio je da u onim regijama gdje proizvodnja opada, moraju ubrzati njen rast te da će vlada osigurati stabilizaciju obradivih površina i uzgoj na prošlogodišnjoj razini. 

Ondje je prošle godine pod kukuruzom bilo 43,3 miliona hektara, a pod pšenicom 23,6 mil. ha. Berba kukuruza dosegla je rekordan nivo od gotovo 273 miliona tona, ali je potrošnja bila još veća - 294 miliona tona. Proizvedeno je oko 137 miliona tona pšenice, a potrošeno gotovo 148 mil. t.  

U isto vrijeme, Kina strateški skladišti 210 miliona tona kukuruza - 70 posto svjetskih zaliha i 142 miliona tona pšenice - 50 posto globalnih zaliha.

Također žele strože regulirati preradu i strože kontrolirati ili zabraniti korištenje kukuruza kao goriva. 

Kina povećava vlastitu proizvodnju hrane, razvijat će i industriju sjemena

Prošle je godine u toj zemlji zabilježena vrlo loša žetva ozime pšenice koju je ministar poljoprivrede Tang Renjian opisao kao najgoru u historiji. Obilne kiše su odgodile sjetvu na oko trećini površina namijenjenima za ovaj uzgoj. 

Potaknute krizom u Ukrajini i zabrinutošću za domaću ponudu, cijene pšenice također su porasle na novi rekord. Peking se stoga želi više usredotočiti na sigurnost hrane u zemlji. 


Tagovi

Kineska poljoprivreda Uzgoj kukurza Nestašica Hu Chunhua Tang Renjian Tržište žitarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]