Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 10.03.2022. 15:00

Kina povećava vlastitu proizvodnju hrane, razvijat će i industriju sjemena

Kineska vlast nastoji da osigura hranu za domaće tržište. Sve oranične površine se stavljaju u svrhu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje sjemena

Foto: Depositphoto/ChinaImages
  • 100
  • 28
  • 0

Kineski predsjednik, Xi Jinping izjavio je da Kina mora obezbijediti sigurnost žitarica i osloniti se na domaće tržište koje će održati proizvodnju, objavio je Reuters.

"Ne smijemo misliti da problem hrane nije toliko bitan i ne smijemo se oslanjati na međunarodno tržište", izjavio je na sastanku s delegatima Kineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC). Istakao je da država treba da garantuje snabdjevenost svojih građana i uvozi žitarice na odgovarajući način. Izjava je došla usred prekida u globalnom lancu opskrbe zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, dva najveća proizvođača žitarica.

Xi je rekao delegatima CPPCC-a da Kina treba da stabilizuje proizvodnju hrane i kukuruza i da proširi proizvodnju soje i uljarica. Pozvao je i na razvoj industrije sjemena koja je povezana s nacionalnom sigurnošću.

Nepovoljne vremenske prilike

No, i njih čeka teška godina. Naime, tamošnji ministar poljoprivrede otkriva da bi stanje usjeva ozime pšenice moglo biti najgore u istoriji jer su uoči sjetve izostale padavine. Trećina površina pod pšenicom je zasijana sa značajnim zakašnjenjem. Očekuje se da će prinos biti manji za više od 20 posto.

U Evropi već postoji nestašica žitarica, a događaji u Ukrajini doveli su do poremećaja u snabdijevanju što je rezultiralo rastom cijene pšenice na četrnaestogodišnji maksimum. U Kini su ove sedmice također skočile na rekordno visoke vrijednosti zbog problema domaće ponude i djelovanja ukrajinske krize. Prema planovima tamošnje vlade, planirano je povećanje proizvodnje soje i drugih uljarica, a zemlja će povećati i stopu proizvodnje kukuruza.

Uvoz kukuruza u 2021. godini je dostigao rekordne iznose zbog niskih zaliha i skokova domaćih cijena.

Ulaganje u osiguranje usjeva

Ova je zemlja izdvojila 1,6 milijardi juana (253,40 milijuna dolara) za stabilizaciju proizvodnje ozime pšenice, priopćilo je njihovo ministarstvo financija. 

Također, vlada će 2022. obezbijediti 6,59 milijardi dolara subvencija za osiguranje usjeva što je 30,8 posto više nego godinu dana ranije.

Sve oranice će biti namijenjene za agrarnu proizvodnju, posebno žitarica, kako bi se zaštitila površina poljoprivrednog zemljišta i brže oživjela sjemenska industrija.


Tagovi

Kina Xi Jinping Žitarice Tržište pšenice Nestašica žitarica Domaća proizvodnja Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete