• Tržište pšenice
  • 20.03.2017. 16:00

Tržište pšenice raste, a rekordni prinosi iznenađuju

Evropska unija je globalni lider u proizvodnji pšenice. Svjetski rekord u proizvodnji pšenice drži englez Rod Smith, sa prinosom od nezamislivih 16,52 tone po hektaru.

  • 357
  • 18
  • 0

Pšenica je kultura koju možemo naći na svim kontinentima. Ona je i najznačajnija biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na ljestvici ukupne globalne proizvodnje žitarica - odmah iza kukuruza.

S aspekta produkcije prema podacima USDA u zadnjih 60 godina proizvodnja raste, a ove godine se očekuje svjetski prinos od gotovo 750 miliona tona suhog zrna na ukupno 222 miliona hektara zemljišta, širom kugle zemaljske.

EU28 najveći proizvođač pšenice

Evropska unija (EU28) najveći je globalni proizvođač pšenice sa 144 miliona tona godišnje proizvodnje (19%), dok drugoplasirana Kina sa 128 miliona tona (17%). Treća na ovoj ljestvici je Indija sa 87 miliona tona (11%), a četvrto mjesto drži Rusija sa 72 miliona tona (9,5%). Među najvećim proizvođačima pšenice svoje mjesto su našle i SAD sa 62 miliona tona godišnje proizvodnje (8%) ove krušarice.

Ova kultura ima dugu tradiciji uzgoja na našim prostorima tako da se u Hrvatskoj zasije oko 150 do 200 hiljada hektara sa pšenicom što rezultira prinosom do 1 milion tona zrna. Proizvodnja u susjednoj Srbiji je višestruko veća i kreće se oko 3 miliona tona na 600 hiljada hektara. Pšenica se u Bosni i Hercegovini zasije na oko 60 hiljada hektara s godišnjim prinosom od oko 200 hiljada tona, govore podaci USDA.

Pšenica - 2015. godina rušenja rekorda

Svjetski rekordi u proizvodnji pšenice 2015. godine srušeni su više puta. Prvo je englez Tim Lamyman u kolovozu 2015. godine ostvario prinos od gotovo nezamislivih 16.5 tona po hektaru na istoku Engleske - grofovija Lincolnshire. On je srušio dotadašnji, 5 godina star novozelandski rekord u prinosu pšenice po hektaru za više od 5%.

Lamyman je zasijao ozimu pšenicu sorte Reflection (Syngenta), 14. septembra, mase sjemena 110-120kg/ha. Gustoća sklopa pred žetvu iznosila je 900+ biljaka po metru kvadratnom.

Samo 10-ak dana kasnije novi svjetski rekord postavio je njegov sunarodnjak - Rod Smith u sjeveroistočnoj engleskoj regiji Northumberland od 16.52t/ha. Očito odlična godina za žitarice tako je donijela dva rekorda u samo dva tjedna. Komparacije radi prosječni prinos te godine na razini cijele Europske unije (EU28) iznosio je 5,3 t/ha.

A pobjednička formula uspjeha Roda Smitha izgledala je ukratko ovako:

Zasijana je sorta Dickens (Agrii) na tablu na kojoj je stočni grašak bio predkultura, a datum sjetve 22. septembra 2014. Gustoća sjetve je bila 330 zrna po metru kvadratnom, odnosno 185 kilograma po hektaru. Detalje o zaštiti i gnojidbi/prihrani ovog rekorda pogledajte u ovom videu, a podatke o globalnom tržištu pšenice putem infografike ispod:

Infografika - pšenica


Tagovi

Pšenica Žitarice Svjetski rekord Prinos Rod Smith Krušarice


Autor

Vedran Stapić

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi