Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja etanola
  • 17.08.2019. 15:30

Trumpova administracija razbjesnila farmere, rafinerijama olakšano odustajanje od kukuruza

Gotovo 40 posto američkog kukuruza koristi se za proizvodnju etanola, a Standard o obnovljivim gorivima je zakon koji osigurava da za taj kukuruz postoji kupac. Barem je dosad osiguravao.

Foto: Pixabay/distel2610
  • 157
  • 13
  • 0

Trumpova administracija ponovno je naljutila poljoprivrednike. Ovoga puta riječ je o uzgajivačima kukuruza. Kako piše modernfarmer, gotovo 15 godina, tzv. Standard za obnovljive izvore goriva (RFS) prisilio je rafinerije nafte na upotrebu određene količine etanola, dobivenog prvenstveno iz kukuruza.

No isti taj standard omogućuje određenim "malim rafinerijama“ da dobiju izuzeća. Znači, ako rafinerija prikaže da doživljava "nesrazmjerne ekonomske teškoće“, može podnijeti zahtjev za odustajanje od etanola. 

Program odustajanja postoji već godinama, ali prethodne uprave nisu ih pretjerano provodile. U 2013. i 2014. Obamina administracija odobrila je osam odricanja godišnje; u 2015. samo sedam. Zapravo, Obamina administracija optužena je, uglavnom od naftne industrije, da se previše krši mogućnost odricanja. No, Trumpova administracija krenula je u drugom smjeru. U 2017. godini, Trumpova je administracija izdala 35, a nedavno objavila da će za 2018. biti odobren 31 zahtjev.

Naftne kompanije, piše dalje Modern Farmer, vole ta odricanja. Etanol i druga biogoriva su skupa u usporedbi sa sirovom naftom. Prema Reutersu, ta odricanja mogu uštedjeti naftnim kompanijama desetke milione dolara. 

Poljoprivrednici i uzgajivači kukuruza su bijesni

Ta izuzeća mogu iznositi milijarde galona neotkupljenog etanola, što znači milijarde dolara koji neće biti namijenjeni američkim poljoprivrednicima. Gotovo 40 posto američkog kukuruza koristi se za etanol, a Standard o obnovljivim gorivima je zakon koji osigurava da za taj kukuruz postoji kupac. Barem je postojao jer postoji strah da će sve veći broj rafinerija tražiti izuzeće, a to je ozbiljan novi udarac američkoj poljoprivredi koju potresaju trgovinski ratovi, toplinski valovi i poplave. 


Tagovi

Donald Trump Rafinerije Uzgoj kukuruza Etanol


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]