Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine soje
  • 09.07.2021. 11:45

Tropske temperature pogoduju razvoju grinja na soji

U proteklom periodu u proizvodnji je zabilježen veliki broj tropskih dana, te postoji visok rizik i za uzgoj soje jer vrlo brzo može doći do prenamnoženja grinja i velikih šteta uslijed njihove ishrane.

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 36
  • 211
  • 0

Na pojedinim područjima usjevi soje nalaze se u različitim fazama rasta stabla i cvjetanja. Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo običnog paučinara (lat. Tetranychus urticae). Dominantno prisustvo te štetočine uočava se na uvratinama, prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Uslijed jačeg napada grinja smanjuje se intenzitet fotosinteze, biljke zaostaju u porastu i formiraju manje i sitnije mahune.

Pratite pojavu grinja na soji i reagujte na vrijeme

Kako smo ranije pisali, ovaj štetni insekt nalazi se na naličju listova gdje se hrani sisajući biljne sokove. U takvim uslovima list dobija žutu, zatim crvenkastu boju, suši se i otpada, a sa njegove donje strane nalazimo paučinaste niti.

Može doći do prenamnožavanja grinja

U proteklom periodu u proizvodnji je zabilježen veliki broj tropskih dana (Tmax ≥ 30°C), što je uz odsustvo padavina izuzetno pogodovalo razvoju navedene štetočine. Pomenuti uslovi najavljuju se i za naredni period, te postoji visok rizik i za uzgoj soje jer vrlo brzo može doći do prenamnoženja grinja i velikih šteta zbog njihove ishrane.

Poljoprivrednicima se preporučuje pregled stanja usjeva (prije svega na ivicama parcele) na prisustvo štetnika. Kada se potvrdi da ih ima, preporučuje se primjena nekog od registrovanih akaricida upravo na rubnim dijelovima oranica, kako bi se spriječilo njihovo širenje u unutrašnjost zasada: 

  • abamektin 0,3-0,5 l/ha ili
  • fenpiroksimat 0,05-0,1%.

Zbog visokih dnevnih temperatura izvođenje tretmana savjetuje se u večernjim satima.


Tagovi

Štetočine soje Grinje Pregled usjeva Tropski dani Akaricidi


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞