Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovački duhan
  • 05.10.2017. 17:00

Treba revitalizirati hercegovački tip duhana

Oblast proizvodnje duhana treba biti žurno uređena - zaključak je znanstveno-stručnog skupa "Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra".

Foto: Pixabay/sarangib
  • 135
  • 13
  • 0

"Duhan u Bosni i Hercegovini - jučer, danas i sutra", znanstveno-stručni skup organizirao je Federalni agromediteranski institut u Mostaru, uz potporu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u povodu 65 godina utemeljenja Duhanskoga instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini.

Otvarajući Skup, Dragan Čović, predsjedajući Predsjedništva BiH istaknuo je kako je u zadnjih osam godina u BiH prepolovljena legalna trgovina duhana, odnosno duhanskih prerađevina.

Uvozimo puno duhana iz Europe

"Enormno mnogo uvozimo duhana iz Europe i prodajemo ga ovdje kao nerezanog, tj. prodajemo ga u različitim oblicima", kazao je Čović, dodavši kako ta oblast treba biti žurno uređena, te kako je bitno dati odgovor na pitanje kako poljoprivredu vratiti u BiH, kao stratešku granu za život u ovoj zemlji.

"Danas treba odgovoriti na pitanje - što u budućnosti saditi u Hercegovini - jer je ona evidentno mjesto gdje će se živjeti od poljoprivrede", zaključio je Čović.

Duhan je pitanje monopola

Marko Ivanković, ravnatelj Federalnoga agromediteranskoga zavoda kazao je kako je cilj održavanja Skupa kroz predavanja iskristalizirati kvalitetne zaključke i da struka ima odgovor.

"S obzirom na to da je duhan uvijek bio, ostao i bit će pitanje monopola, pitanje države, trebat će nam sinergijski odnos s vlašću u BiH kako bismo prije svega, hercegovački tip duhana revitalizirali", kazao je ravnatelj Ivanković.

Foto: Pixabay/sarangib


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja duhana Duhan Dragan Čović Marko Ivanković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.