Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predivi lan
  • 06.06.2020. 12:00

Traže od francuskih farmera da prepolove uzgoj lana

Zbog koronavirusne krize smanjila se potražnja za tkaninom, stoga bi francuski proizvođači lana trebali prepoloviti uzgojne površine pod tom kulturom jer još nisu prerađene sve zalihe.

Foto: Depositphotos/natasha180170@mail.ru
  • 194
  • 17
  • 0

Francuski poljoprivrednici do iduće godine trebaju smanjiti za pola površinu pod predivim lanom jer se industrija tekstila zbog epidemije koronavirusa suočava sa smanjenom potražnjom.

Osiguravaju 80% globalne opskrbe

Naime, Francuska je najveći svjetski proizvođač lanenih vlakana u sjeverozapadnoj Europi, a s Belgijom i Holandijom, osiguravaju preko 80% globalne opskrbe predivog lana, piše reuters.

"Uzgajivačima se savjetuje da iduće godine smanje uzgojnu površinu predivog lana na pola kako bi tržište prvo apsorbiralo višak od ove godine", rekao je Sebastien Windsor, član poljoprivredne organizacije APCA.

Veća potražnja za osnovnim namirnicama, a manja za vrhunskim sirevima i skupljim mesom

Do smanjenja potražnje za tekstilom došlo je zbog zatvaranja trgovina i tvornica kao dio mjera za sprječavanje širenja koronavirusa. To znači da još dvije trećine prošlogodišnjeg francuskog usjeva lana treba biti prerađeno, poručuju iz grupacije Cipalin.

Sijati dva do tri puta manje predivog lana

Projektom je predviđeno da francuski poljoprivrednici sljedeće godine trebaju sijati dva do tri puta manje te kulture u nastojanju da osiguraju opskrbu koja bi mogla trajati do 2022. godine.

Ovo će biti velik udarac za one koji su pronašli svoju nišu na tržištu - uzgoj lana za izradu prirodnog tekstila kojega su većinom izvozili u Kinu na preradu.

Stopa samoubojstava među francuskim poljoprivrednicima veća je za 20% od prosjeka

Farmeri su posijali oko 120.000 hektara ove biljke u 2019., a smatra se da su ove godine dodatno proširili svoje površine, iako podaci još nisu dostupni.

I suša stvara probleme 

Proljetna suša koja je zahvatila sjeverne francuske ravnice također može igrati ulogu u smanjenju opskrbe smanjujući prinose, dodao je Windsor. "Ovo nam može pomoći da brže izađemo iz krize. Potrošnja je zaustavljena i sada vremenske prilike obuzdavaju proizvodnju", zaključio je.

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

Podsjećamo, zbog koronavirusa, smanjena je i potražnja za vinom, a pojedini vinari razmatraju destilaciju tog pića u etanol koji se koristi za proizvodnju hidroalkoholnog gela. Naime, vinske zadruge Francuske, Italije i Španjolske apelirale su na Europsku uniju da izdvoji 350 milijuna eura za europski projekt destilacije u iznosu od 10 milijuna hektolitara.

Osim vina, smanjila se potražnja i za kvalitetnim mesnim odrescima poput bifteka te specijalnih sireva, a sve zbog zatvaranja kafića, restorana i barova tijekom pandemije.


Povezana biljna vrsta

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovaraju vlažniji i umjereniji... Više [+]

Tagovi

Lan Uzgoj lana Predivi lan Francuska Pandemija Smanjenje potražnje Kriza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁