Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 10.02.2016. 09:45

Tlo je sve žednije - soja sve skuplja!

Prognozira se da će Brazil ove sezone imati rekordnu žetvu soje. Trenutna suša koja preuzima sve veća područja u Argentini povećava cijene soje na tržištu.

Foto: purdue.edu
  • 164
  • 10
  • 0

Cijene sirovog ulja, valute i vremenske prilike su i dalje ključni pokretači na tržištu uljarica. Zabrinutost za usjeve soje u Argentini raste zbog kontinuiranih kiša, dok suša koja preuzima sve veća područja u Argentini povećava cijene soje na tržištu.

Prognozira se da će Brazil ove sezone imati rekordnu žetvu soje. Područje pod uljanom repicom u Kini je nešto manje (10-15%) zbog povećanog područja pod pšenicom pa će Kina vjerojatno slijediti trend uvoza te uljarice.

Povećanje cijene ulja

Još su jednom cijene sirovog ulja, valute i vremenske prilike bili ključni pokretači na tržištu uljarica. Povećanje cijena ulja dogodilo se unatoč predviđanjima o povećanju izvoza iz Irana nakon ukidanja sankcija.

Nedefinirani vremenski uvjeti u južnoj Americi donijeli su nesigurnost za usjeve soje. Kiše se diljem središnjeg i južnog Brazila očekuju i dalje, a pomoći će u daljnjem rastu soje do njenog potpunog dozrijevanja. No, nastavlja se vlažno vrijeme diljem Argentine, a to je izazvalo i određenu zabrinutost oko stanja usjeva, dok se suho vrijeme nastavlja širiti od sjeveroistoka u središnji dio države.

Cijene soje idu gore

Unaprijed ugovorene cijene malezijskog palminog ulja počele su rasti zbog pada proizvodnje uslijed sušnog vremena. No vjeruje se da će jačanje ringgita prevagnuti udarac niže proizvodnje.

Zabrinutost oko suše koja preuzima sve veća područja u Argentini diže cijene soji. Nedostatak vlage na ključnim usjevima mogao bi pogoditi prinose soje u žetvi 2016. Unaprijed ugovorene cijene čikaške soje su skočile, no to bi moglo biti samo privremeno jer se očekuje da će Brazil imati još jednu rekordnu žetvu soje u 2016., a tu su i obilne južnoameričke zalihe.

Kina će uvoziti uljanu repicu

Sjetva uljane repice u Kini odvila se na nešto manjem području (10-15%) zbog povećanog područja pod pšenicom, ali i zbog prognoza i opasnosti od izmrzavanja. Tako će Kina vjerojatno uvesti više uljane repice nego se očekivalo u 2016. i 2017. U zadnjem kvartalu 2015. Kina je uvezla 0.26Mt uljane repice, 53% više nego godinu ranije, što je sveukupno 815Kt (1% više nego u 2014).

Unatoč slabljenju unaprijed ugovorene cijene malezijskog palminog ulja, cijena mu je povećana na europskom tržištu biljnih ulja. Povećanje je uzrokovano jačanjem valute i dizanjem cijene energije.

Foto: purdue.edu


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Žetva Uljana repica Soja Japan Kina Argentina Svjetsko tržište uljarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić