Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 13.05.2015. 10:20

Tko su najveći uvoznici pšenice ove sezone?

Kina i Indija bit će ovosezonski uvoznici pšenice, dok su EU urodi prosječni. Amerikanci izvozom ove žitarice nemaju sreće.

Foto: depositphotos.com,
  • 449
  • 33
  • 0

Prošlog tjedna je za pšenicu bilo više dobrih vijesti nego sada kada je općenita slika tržišta prilično mutna. Dok velike zalihe malo olakšavaju situaciju, tržište još uvijek vapi za ovosezonskom žetvom koja je daleko od sigurne.

Nedavne projekcije iz FAO-a, Organizacije za hranu i poljoprivredu ističu balans između opskrbe i potražnje za žitaricama u sezoni 2015/16, o čemu je govorilo i Internacionalno vijeće za žitarice na kraju travnja.

Prevrtljiva sreća za izvoz pšenice

FAO projicira gobalnu proizvodnju pšenice u sezoni 2015/16 na oko 719Mt, preko 10Mt manje od prošlogodišnjeg rekorda, ali još uvijek iznad onog u sezoni 2013/14 (717Mt).

Globalna proizvodnja pšenice bi, ukoliko se ostvare predviđanja, bila još uvijek iznad trenutne projekcije potražnje od 716Mt (+1% s obzirom na isto razdoblje prošle godine). Sveukupna proizvodnja ugrubo je projicirana za 34Mt niže nego u sezoni 2014/15 - na 1,290Mt te malo ispod projekcije potražnje (1,298Mt, +1% s obzirom na prošlu godinu).

SAD je imao prevrtljivu sreću sa izvozom kukuruza i pšenice prošlog tjedna. Prošlosezonske izvozne obveze za kukuruz povećale su se za 0.84Mt, s velikim volumenima koji su dostavljeni u Taiwan, Meksiko i Japan. Američke izvozne obveze za pšenicu pale su za još 148Kt prošlog tjedna slijedeći otkazivanja i prebacivanja ugovora na sezonu 2015/16.

Prosječan EU urod

EU komisija je podigla projekcije za sezonu 2015/16 EU-28 usjeva pšenice i to za 0.5Mt - ali ih je istovremeno smanjila za kukuruz (-1.7Mt) i ječam (-1.0Mt). Na 141.6Mt, usjevi pšenice bili bi za 6.6Mt niži nego prošle sezone. Proizvodnja ječma je sada prognozirana na 58.6Mt (60.1Mt u 2014/15), a kukuruz na 66.3Mt (75.9Mt u 2014/15).

U američkom državi Kansas, tura po usjevima na kojima se odvija žetva pridonijela je očekivanjima nižeg uroda od prosjeka u ključnim područjima. No, očekuju se ipak poboljšani uvjeti od prošlogodišnjih. I Kina i Indija će, kako se predviđa, trebati visoke količine visokokvalitetne pšenice iz uvoza u sezoni 2015/16. Dok neki predviđaju male količine, obje zemlje obično imaju ogramničeno sudjelovanje na tržištu žitarica pa će uvozni korak biti pod budnim okom tržišta.

Kina i Indija u potrazi za pšenicom visoke kvalitete

Kineski informacijski centar za nacionalne žitarice i uljarice (CNGOIC) prognozira uvoz pšenice u količini od 2Mt u sezoni 2015/16, za 1.5Mt više nego u sezoni 2014/15, unatoč prognozama za veći urod pšenice. Pšenica iz uvoza trebala bi biti bogatija proteinima zbog velike potražnje za pekarskim proizvodima. U suprotnosti, očekuje se redukcija kineskog uvoza stočne hrane u 2015/16, posebno za kukuruz, i to zbog povećane domaće proizvodnje. Uvoz kukuruza je prognoziran na 2Mt, za 3Mt manje.

Visok uvoz pšenice za Indiju prognoziran je zbog velike količine padalina izvan sezone, u ožujku i travnju, što je uzrokovalo štete na usjevima žitarica. Prognoza uroda je za čak 9Mt niža nego u sezoni 2014/15 (87Mt). Iako će zalihe nadoknaditi pad u urodu, uvoz će biti oko 1Mt, puno više od 45Kt koliko je prognozirano za 14/15 i najviši od sezone 2007/08 (2Mt). Postoji i zabrinutost oko kvalitete i mogućnosti skladištenja uroda 2015. tako da stopa indijskog uvoza također postaje faktor koji će se uvelike promatrati.

Foto: depositphotos.com, @NoamArmonn


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žitarice Pšenica SAD Balans Potražnja Žetva Kina Indija FAO Usjevi Visokokvalitetna pšenica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...