Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.11.2018. 14:30

Tko nam daje kruh? Na ruskoj pšenici više od pola svjetskog tržišta

Rusija je u posljednjih nekoliko godina zauzela više od polovine svjetskog tržišta pšenice, postajući najveći izvoznik žitarica na svijetu zahvaljujući odličnim prinosima i atraktivnim cijenama. U 2016. godini Rusija je postala svjetski lider u izvozu pšenice, dok je ranih 2000., njen udio na svjetskom tržištu pšenice bio oko 25%.

Foto: Public Domain Pictures/Gustavo Di Nucci
  • 382
  • 22
  • 0

Ukrajina je u septembru ove godine izvezla 283,7 hiljada tona kukuruza, što je za 137,8% više nego u istom mjesecu lane. To je, takođe, najveći septembarski izvoz još od tržišne sezone 2012/13. Kako izvještava UkrAgroConsult, gotovo 88,5% ukrajinskih zaliha kukuruza otišlo je u Evropsku uniju. U septembru su države članice EU uvezle 251.000 tona te žitarice, dok je usporedbe radi, prošle godine u istom mjesecu Ukrajina u Uniju izvezla 24.000 tona kukuruza. Ostale destinacije za ukrajinski izvoz kukuruza u septembru 2018. godine bile su: Libanon, Liberija i Libija. Treba napomenuti da početak sezone označava i odsustvo pošiljki kukuruza na tradicionalna glavna tržišta kao što su Egipat i Kina.

Ukrajinski izvoz uljane repice dostigao novi najviši nivo

Ovogodišnja proizvodnja uljane repice, u Ukrajini, ukazuje na to da bi izvoz te uljarice, u sezoni 2018/19, mogao da dostigne novi rekordni nivo. Prema izvještaju UkrAgroConsult-a, u prva tri mjeseca nove sezone je na strana tržišta već isporučeno preko 115.000 tona repičine sačme. U septembru 2018. godine izvoz sačme iz Ukrajine dostigao je novi najviši količinski nivo od 56,6 hiljada tona, premašivši rekord iz prethodnog mjeseca od 53,6 kilotona. Kao i ranije, glavni uvoznik ukrajinske repičine sačme je Evropska unija, koja apsorbuje 72% ukupnog izvoza iz Ukrajine. Treba pomenuti da je Maroko ove sezone postao drugi najveći kupac, sa tržišnim udjelom od 17%, dok su Izrael i Bjelorusija dobili 9% i 2% ukupnog izvoza repičine sačme iz Ukrajine.

Proizvodnja suncokretovog ulja u Ukrajini dostigla u septembru novi najviši nivo

Nova tržišna sezona (2018/19) donijela je novu najveću septembarsku proizvodnju suncokretovog ulja u srednjim i velikim fabrikama u Ukrajini. U njima je je ostvaren rekord u proizvodnji ula od 421,9 hiljada tona. Aktivni početak žetve, visoki prinosi, niske zalihe gotovog proizvoda bili su glavni faktori koji su podstakli prerađivače suncokreta. UkrAgroConsult izvještava da će proizvodnja suncokreta s obzirom na optimističku prognozu ove sezone postaviti novi rekord od 15,4-15,5 miliona tona, a navodi se da će i prerada suncokreta i proizvodnja ulja takođe dosegnuti rekordne nivoe. Podsjećanja radi, prethodni rekord u proizvodnji suncokretovog ulja u Ukrajini je postavljen u sezoni 2016/17, kada je proizvedeno 6,4 miliona tona ulja.

Rusija povećala izvoz brašna za 54% u odnosu na lane

Izvoz ruskog pšeničnog i mlinskog brašna je u periodu od januara do septembra 2018. godine proširen za 54,3% u odnosu na isti period prošle godine. Prema najnovijim statističkim podacima Federalne carinske službe, Rusija je izvozom žitarica zaradila šest milijardi dolara, što predstavlja rast od 62%. Samo u septembru, vrijednost izvoza žitarica porastao je za 1,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 898,1 miliona dolara.

Uvoz žitarica u Rusiju opada

Podaci su, takođe, pokazali da je uvoz žitarica u Rusiju, u prvih devet mjeseci 2018. godine opao za 11,1% odsto. Uvoz ječma je opao je za nevjerojatnih 94% na dva miliona dolara, dok je kupovina kukuruza od ruskih proizvođača pala na 127,6 miliona dolara, što je pad od 7,6%. Rusko ministarstvo poljoprivrede je nedavno podiglo prognozu izvoza pšenice za tekuću tržišnu godinu na 35 miliona metričkih tona, a krajem oktobra, ministarstvo je takođe povećalo projekcije za žitarice na 109 miliona tona sa 105 miliona tona, navodeći poboljšane uslove u Sibiru. 

Rusija trenutno pšenicom snabdijeva polovinu svetskog tržišta 

Na kraju treba reći i to da je Rusija u posljednjih nekoliko godina zauzela više od polovine svjetskog tržišta pšenice, postajući najveći izvoznik žitarica na svijetu zahvaljujući odličnim prinosima i atraktivnim cijenama. U 2016. godini Rusija je postala svjetski lider u izvozu pšenice, dok je ranih 2000., njen udio na svjetskom tržištu pšenice bio oko 25%.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Kukuruz Pšenica Uljana repica Brašno Suncokret Rusija Ukrajina Bugarska Rumunija Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !