Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 06.05.2017. 10:00

Svjetske zalihe soje dostižu povijesni maksimum?

Procjene za tržišnu sezonu 2017/18 za ponudu i potražnju pšenice i kukuruza ukazuju na kontinuiranu stabilnost na svjetskom tržištu. Iako je soja sad još u sredini sezone 2016/17, najnovije procjene sa tržišta soje upućuju na veće zalihe nego što se prije očekivalo.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com
  • 531
  • 30
  • 0

Temeljem početnih AMIS procjena za tržišnu sezonu 2017/18, izgledi za ponudu i potražnju pšenice i kukuruza ukazuju na kontinuiranu stabilnost na svjetskom tržištu. Pod pretpostavkom da i dođe do neočekivanih padova u proizvodnji, količine krajnjih zaliha dovoljno su obimne da osiguraju stabilnost u novoj sezoni.

Iako je soja sad još u sredini sezone 2016/17, najnovije procjene sa tržišta soje upućuju na veće zalihe nego što se prije očekivalo.

Također, očekuje se da svjetska potražnja za sojom napreduje uobičajenim tokom. Procjena svjetske proizvodnje pšenice u sezoni 2017/2018 u padu je za 2,7% većinom zbog manjeg opsega proizvodnje u nekoliko velikih zemalja proizvođača, posebno u SAD-u. Zbog dostupnosti jeftinijih stočnih vrsta žitarica, prognoza potrošnje u sezoni 2017/18 ide prema manjem padu budući da je potrošnja stočne pšenice procijenjena manjom od razine iz prethodne sezone.

Smanjene prognoze za trgovinu pšenicom

Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2017/2018 smanjena je za 2,3% većinom zbog smanjene potražnje za uvozom od strane Kine i Indije. Smanjeni opseg izvoza predviđen je za Australiju te SAD. Ukupne procijenjene zalihe pšenice u ovoj sezoni rastu već petu godinu zaredom dosegnuvši nove rekorde.

Procjena svjetske proizvodnje kukuruza u sezoni 2017/2018 uvjetno je viša za 1,2% u odnosu na prethodnu sezonu, većinom zbog povećane žetve u Argentini, Brazilu i Južnoj Africi što je pokrilo oštar pad količina kukuruza u SAD-u. Prognoza potrošnje u novoj sezoni porasla je za 1,6%, a većinu tog rasta pokretao je porast potrošnje stočne hrane u Aziji i Južnoj Americi. Prognoza za trgovinu kukuruzom u sezoni 2017/2018 vjerojatno će pasti za 2%, većinom zbog smanjenog uvoza u južnu Afriku. Pad pošiljki iz SAD-a višestruko premašuje porast u izvozu kukuruza iz Argentine, Brazila i Južne Afrike.

Ukupne sezonske zalihe kukuruza za sezonu 2017/2018 smanjene su za 4% zbog većeg pada zaliha u Kini i SAD-u, a unatoč očekivanim povećanjima u EU i Južnoj Americi.

Svjetska proizvodnja soje ide prema maksimumu

Procjena svjetske proizvodnje soje u sezoni 2016/2017 porasla je za 5,3 milijuna tona zbog većeg no očekivanog prinosa u Argentini i Brazilu. Svjetska proizvodnja tako ide prema najvišoj dosad zabilježenoj razini i 8,8% je viša od razine iz sezone 2015/16.

Prognoza potrošnje u sezoni 2016/17 blago je porasla, upućujući na očekivani prosječni rast od 5,3% u odnosu na prethodnu godinu. Procjena za svjetsku trgovinu sojom u sezoni 2016/17 ostala je većinom nepromijenjena budući da je povećanje potražnje za uvozom od strane Kine pokrilo smanjenje potreba za sojom u EU. Procjena krajnjih zaliha u sezoni povećana je zbog boljih prognoza za Brazil, Argentinu i SAD. Svjetske zalihe soje tako bi narasle za pet miliona tona te dosegle svoj povijesni maksimum.

Izvor: AMIS ožujak 2017., obrada: TISUP, Mirjana Dašek, Foto: simazoran/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Soja Svjetsko tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁