Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres o soji
  • 19.06.2023. 13:30
  • Beč, Austrija

Svjetska proizvodnja soje - proizvodiće se više sa manje

Soja je najvažnija proteinska kultura. Međutim, njena proizvodnja povezana je sa deforestacijom, emisijama štetnih gasova i gubitka biodverziteta.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 99
  • 13
  • 0

Danas je zvanično otvorena Svjetska istraživačka konferencija o soji, koja se održava već 11 godina, a ove, prvi put u Evropi. Mjesto svečanog održavanja je Beč gdje se okupilo skoro 800 učesnika iz 51 zemlje, među kojima su naučnici, veliki proizvođači i prerađivači, profesori i eksperti iz oblasti proizvodnje soje. Razgovarat će o naučnom, ekonomskom i političkom pitanju uzgoja ove svjetski važne uljarice.

Ovaj događaj je organizovao naučni komitet Svjetske konferencije (WSRC - World Soybean Research Conference) vođen profesorom Johanom Folmanom (Johann Vollmann) sa austrijskog Univerziteta BOKU i Donau Soja - neprofitna nezavisna asocijacija koja prati socijalne, ekonomske i ekološke izazove u njenoj proizvodnji.

Ujedinjeni u rješavanju problema

"Soja je najvažnija proteinska kultura. Međutim, njena proizvodnja povezana je sa deforestacijom, emisijama štetnih gasova i gubitka biodiverziteta. Zato je krilatica ove konferencije 'učiniti produkciju soje održivom'", rekao je Folman.

Primijeniti sistemski pristup

Uveče, na Evropskoj noći soje u bečkoj Carskoj palati, posjetioci će moći da vide izložbu 30 evropskih proizvođača, ali i originalna sjemena sa prve izložbe iz 1873. godine kada je evropskom življu prvi put predstavljena ova uljarica porijeklom iz Azije - tačnije sjeveroistočne Kine.

"Poenta je proizvesti više sa manje, koristiti više stajnjaka, kako azot zbog osobine ove uljarice da vezuje azot iz vazduha nije potreban, ali i primijeniti sistemski pristup", rekao je direktor Odjeljenja za proizvodnju i zaštitu bilja pri FAO-u Đinguan Ša (Jingyuan Xia).

Istraživanja o otpornosti na sušu, štetočine i bolesti

U glavnom holu Austrijskog centra koji je mjesto održavanja postavljeni su posteri sa naučnim istraživanjima o otpornosti uljarice na sušu, štetočine i bolesti.

O želji da se poveća njena proizvodnja sa osam posto na 50, uz 50 posto uvoza, govorio je predsjednik Donau Soja organizacije Matias Krun (Matthias Kron).

"Tržište u Evropi razvija se na polju organske proizvodnje, vegetarijanske i proteinske ishrane. Treba nam soja, baš zato što potrošači biraju da ne jedu meso, naročito svinjsko", rekao je Krun.

Tržište prepoznaje značaj proteinske ishrane bez mesa

Nadalje, fokus diskusija ovog događaja i jeste razvoj tržišta, proteinska tranzicija, kao i pitanja održivosti, od zaštite klime do sadašnjeg zakonodavstva Evropske unije o lancu snabdijevanja. Prva konferencija održana je prije pola vijeka u Ilinoju, SAD, a ovogodišnju je svečano otvorio predsjednik komiteta Konferencije iz Brazila Rikardo Abdelnor (Ricardo Abdelnoor) i trajat će do 23. juna.


Fotoprilog


Tagovi

Konferencija o soji World Soybean Research Conference Johan Folman Đinguan Ša Evropska noć soje Matias Krun Proteinska tranzicija Rikardo Abdelnor


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...