Soja je najvažnija proteinska kultura. Međutim, njena proizvodnja povezana je sa deforestacijom, emisijama štetnih gasova i gubitka biodverziteta.
Danas je zvanično otvorena Svjetska istraživačka konferencija o soji, koja se održava već 11 godina, a ove, prvi put u Evropi. Mjesto svečanog održavanja je Beč gdje se okupilo skoro 800 učesnika iz 51 zemlje, među kojima su naučnici, veliki proizvođači i prerađivači, profesori i eksperti iz oblasti proizvodnje soje. Razgovarat će o naučnom, ekonomskom i političkom pitanju uzgoja ove svjetski važne uljarice.
Ovaj događaj je organizovao naučni komitet Svjetske konferencije (WSRC - World Soybean Research Conference) vođen profesorom Johanom Folmanom (Johann Vollmann) sa austrijskog Univerziteta BOKU i Donau Soja - neprofitna nezavisna asocijacija koja prati socijalne, ekonomske i ekološke izazove u njenoj proizvodnji.
"Soja je najvažnija proteinska kultura. Međutim, njena proizvodnja povezana je sa deforestacijom, emisijama štetnih gasova i gubitka biodiverziteta. Zato je krilatica ove konferencije 'učiniti produkciju soje održivom'", rekao je Folman.
Uveče, na Evropskoj noći soje u bečkoj Carskoj palati, posjetioci će moći da vide izložbu 30 evropskih proizvođača, ali i originalna sjemena sa prve izložbe iz 1873. godine kada je evropskom življu prvi put predstavljena ova uljarica porijeklom iz Azije - tačnije sjeveroistočne Kine.
"Poenta je proizvesti više sa manje, koristiti više stajnjaka, kako azot zbog osobine ove uljarice da vezuje azot iz vazduha nije potreban, ali i primijeniti sistemski pristup", rekao je direktor Odjeljenja za proizvodnju i zaštitu bilja pri FAO-u Đinguan Ša (Jingyuan Xia).
U glavnom holu Austrijskog centra koji je mjesto održavanja postavljeni su posteri sa naučnim istraživanjima o otpornosti uljarice na sušu, štetočine i bolesti.
O želji da se poveća njena proizvodnja sa osam posto na 50, uz 50 posto uvoza, govorio je predsjednik Donau Soja organizacije Matias Krun (Matthias Kron).
"Tržište u Evropi razvija se na polju organske proizvodnje, vegetarijanske i proteinske ishrane. Treba nam soja, baš zato što potrošači biraju da ne jedu meso, naročito svinjsko", rekao je Krun.
Nadalje, fokus diskusija ovog događaja i jeste razvoj tržišta, proteinska tranzicija, kao i pitanja održivosti, od zaštite klime do sadašnjeg zakonodavstva Evropske unije o lancu snabdijevanja. Prva konferencija održana je prije pola vijeka u Ilinoju, SAD, a ovogodišnju je svečano otvorio predsjednik komiteta Konferencije iz Brazila Rikardo Abdelnor (Ricardo Abdelnoor) i trajat će do 23. juna.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica