Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 15.05.2015. 17:45

Svijetla budućnost za proizvođače ječma?

Tržište ječma u 2015/16 je u riziku od nestabilnosti cijena pošto ga je manje dostupno, a potražnja velika. U usporedbi s njim, ostalih žitarica ima dovoljno. To pomaže cijenu ječma naspram pšenice. Uz niže cijene proizvodnje, agronomske i logističke dobrobiti, ječam je u prednosti. Potražnja najviše stiže iz Azije, gdje je ječam potreban za proizvodnju piva.

Foto: depositphotos.com,
  • 68
  • 2
  • 0

Rane prognoze za globalni urod ječma u sezoni 2015/16 govore o opskrbi i potražnji koje će sljedeće sezone biti u ravnoteži više nego ikada prije. Kako potražnja za ječmom raste u ljudskom i industrijskom sektoru, sve je manje prostora za manevar oko opskrbe tom žitaricom.

Pred nama je izbalansirana godina?

S ranim indikacijama koje proizlaze iz sadašnjih saznanja o prognoziranim urodima u 2015, čini se da se ječam suočava sa većom potražnjom u sljedećoj sezoni, a hoće li ona biti zadovoljena još nije poznato. Zadnje prognoze od strane Internacionalnog vijeća žitarica (IGC) govore da bi proizvodnja ječma mogla pasti za 4% u sezoni 2015/16. Iako će i njegova globalna potrošnja vjerojatno pasti u 2015/16, imali smo dvije godine zaredom kada je potražnja za ječmom rasla (za 7% između 2012/13 i 2014/15). U skladu s ovogodišnjim blagim padom, veća potražnja se stoga očekuje te je moguće da će premašiti ponudu. Tako je globalno tržište izloženo rizicima, što znači da bi internacionalne cijene mogle postati nepredvidive.

Globalni uvjeti za ječam

Niži se prinosi očekuju za Rusiju i Ukrajinu zbog smanjenih usjeva i očekivanog povratka prosječnim prinosima nakon visokih razina u 2014. No, ostale ključne regije za proizvodnju ječma dat će vjerojatnije veće urode u sezoni 2015/16 (uključujući Kanadu, SAD i Australiju). Razvoj usjeva ječma 2015 diljem svijeta drugačiji je u svakoj regiji, u skladu s uvjetima koji tamo vladaju.

U Kanadi su farmeri posijali 10% više ječma nego u 2014. U Rusiji je sveukupno niska vlaga tla, žetva je u zaostatku, a sušni uvjeti prijete žitaricama. U EU su cijene novih usjeva za proizvodnju slada zadržane lošim (sušnim) vremenskim uvjetima. U SAD-u sjetva ječma napreduje brzim korakom, ispred petogodišnjeg prosjeka, a 75% usjeva već je posijano. Nesigurnost vlada u Argentini zbog vladine buduće politike o izvozu žitarica - što direktno utječe na odluke o sjetvi. U Australiji padaju dugoočekivane kiše, a potpisan je i protokol o trgovanju s Kinom.

I dok je još uvijek rano sa sigurnošću reći kako će roditi usjevi ječma u sezoni 2015/16, rizik od još veće nesigurnosti na tržištu znači da će tržišni igrači pomno pratiti stanje.

Niža potražnja za stočnom hranom nadmašila je rastuću potražnju za pivom

Prognoze su Internacionalnog vijeća za žitarice (IGC) da će u sezoni 2015/16 pasti proizvodnja ječma za 4%, i to zbog smanjenog korištenja u stočnoj hrani jer su uvjeti na sjevernoafričkim ravnicama puno povoljniji za uzgoj. S druge strane, u industriji se potražnja za ječmom penje (proizvodnja piva, slada i destilerije). Predviđa se porast potražnje za ječmom za 2% godišnje, koji predvodi potreba za kvalitetnim pivom iz Azije i Latinske Amerike. Proizvodnja piva se s masovne proizvodnje prebacila na nešto specifičnije potrebe pivskih potrošača (specialty brewed products).

Porast potražnje ječma također se povezuje s većim apetitom Kine za mesne proizvode od ove žitarice, u stočnoj hrani, kao i hrani za ljude. Dok se potrošnja u Kini povećala, posebno u zadnje dvije godine, proizvodnja stagnira. Kineski uvoz ječma drži ritam kako bi zadovoljio rastuće potrebe. Kako se trendovi pomiču ka specijalnim pivskim proizvodima u čijem se proizvodnom procesu koristi više ječmenog slada, to predstavlja priliku za njegove izvoznike.

Kiša je ugasila žeđ britanskom ječmu

Dosada je Velika Britanija koristila prilike pri kretanju valuta, kao i snagu šire potražnje za EU ječmom (1.2Mt između srpnja i ožujka). Izgledno je da će britanski ječam unatoč velikom urodu iz 2014. biti nedostatan za potrebe tržišta.

Što se tiče cijena, britanski ječam je bio zaštićen od padajućih trendova na tržištu žitarica, no ne i od makrokretanja na svjetskom tržištu pa mu je cijena poboljšana samo naspram pšenice. Posljednjih nekoliko mjeseci, popusta stočnog ječma naspram pšenice gotovo da i nema. Zanimljivo je da su cijene sladnog ječma puno reaktivnije na promjene tržišta.

U Engleskoj i Walesu se očekuje i značajna proljetna žetva. Rani indikatori ozimog ječma u Velikoj Britaniji ukazuju na dobre rezultate, no i potrebu za kišom koja je i došla.

Foto: depositphotos.com, @fotorobs


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište Ječam Stočna hrana Kiša Prinosi Cijene Rusija Produktivnost SAD Zalihe Latinska Amerika Ukrajina Azija Južna Amerika IGC Ječmeni slad Kineski uvoz Proizvodnja piva Kompetitivnost Globalni urod


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."