Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništavanje korova
  • 06.05.2020. 11:30

Suzbijte efikasno korove u kukuruzu nakon nicanja

Praksa je pokazala da primjenom sredstava za suzbijanje širokolisnih korova, istovremeno neki uskolisni korovi poput sirka ili pirevine, ali i određeni širokolisni, dobijaju više prostora i mogućnosti da se šire.  

Foto: Depositphotos/arzawen
  • 293
  • 24
  • 0

U proizvodnji kukuruza obavezna je primjena agrotehničke mjere suzbijanja korovskih biljaka. Može se desiti da su ratari izostavili tretiranje zemljišnim herbicidima nakon sjetve ove žitarice, a prije njegovog nicanja. Ukoliko se to dogodi, onda se uništavanje korova mora izvršiti nakon nicanja kukuruza. 

Izvjesna otežavajuća okolnost je što je ove godine bio sušni period, bez kiše, za vrijeme sjetve i to duži vremenski period dok aktivnost preparata uglavnom zavisi od nivoa vlage u zemljištu. Iz tog razloga može se očekivati slabije djelovanje herbicida, što znači mogućnost pojave korova u nekom broju i nakon tretiranja usjeva, objašnjavaju u u PSSRS.

Korovi najosjetljiviji u fazi 2 do 4 lista

Ako dođe do ove pojave, kukuruz se onda tretira nakon nicanja (i gajenih biljaka i korova) takozvanim korektivnim herbicidima, kao jedna od mogućnosti  zaštite. 

Sjetva kukuruza: Tvrda postelja i meki pokrivač

Poljoprivrednim proizvođačima savjetuje se da obiđu parcele i vizuelno utvrde koja vrsta korova je prisutna, odnosno, da li su u pitanju uskolisni ili širokolisni. Takođe, važno je obratiti pažnju i u kojoj se fazi razvoja nalazi kukuruz, ali i korovske vrste. Na osnovu svega navedenog, izabraće se odgovarajući herbicid  ili čak kombinacija više preparata, u skladu sa preporukama stručnjaka. 

Ratari bi trebalo da se rukovode činjenicom da su širokolisni korovi najosjetljivi na hemijske preparate u fazi kada imaju 2 do 4 lista dok je za uskolisne kritična faza porasta od 10 do 20 centimetara. Poštujući ove preporuke, mogu se uspješno riješiti štetnih korovskih vrsta. 

Veća cijena kao jedan od nedostataka

Uništavanje invazivnih vrsta poslije nicanja žita ima i određene prednosti u odnosu na suzbijanje prije nicanja zato što se u prvom slučaju mogu odabrati pravi herbicidi, na osnovu zatečene korovske vrste u usjevu. 

Pored prednosti, javljaju se i nedostaci. Jedan od glavnih je veća cijena koštanja u odnosu na zemljišne preparate, druga mana je vremenski rokovi primjene, odnosno, u vrijeme kada se mašinama ne može ući na parcelu zbog padavina, a korov usljed povećane vlažnosti ima intenzivniji porast dok kukuruz preraste fazu kada treba da se tretira. Ako se kasnije tretira, moglo bi da dođe do oštećenja ili polijeganja usjeva, što obično bude izazvano usljed oštećenog hormona rasta.

Kako pravilno preračunati potrebne doze pesticida?

Kako je ponuda hemijskih preparata široka, potrebno je dobro poznavanje korovskih vrsta na njivama jer svaki herbicid uništava neku određenu vrstu pa da bi mogli odabrati najučinkovitije sredstvo za kvalitetnu zaštitu gajenih biljaka. 

Praksa je pokazala da primjenom sredstava za suzbijanje širokolisnih korova, istovremeno neki uskolisni korovi poput sirka ili pirevine, ali i određeni širokolisni, dobijaju više prostora i mogućnosti da se šire.  

Sve je češći slučaj da se nakon nicanja i kukuruza i korova primjenjuje tretiranje herbicidima na bazi sulfoniluree

Vodite računa o sljedećim detaljima

  • Faza razvoja i broj listova kukuruza određuju koji će se herbicid primjeniti;
  • Za suzbijanje širokolisnih korova sredstvo na bazi 2,4 D primjenjuje se najkasnije do pet listova usjeva, a sredstva na bazi dikambe i dikambe + bentazon, koriste se do šest listova. Ako je kukuruz razvio preko šest listova, onda treba primjeniti herbicide na bazi tembotriona i izoksadifen-etiola;
  • Sredstva za suzbijanje uskolisnih korova se mogu koristiti u periodu od dva do sedam listova gajene biljke. Samo u izuzetnom slučaju i na preporuku proizvođača se mogu koristiti i do devet listova;
  • Kod primjene ovih sredstava, koji djeluju folijarno, bolji efekat se postiže ako se predviđena količina po hektaru upotrijebi dvokratno kako bi se obuhvatili korovi koji su naknadno iznikli.

Pravilan odabir preparata, u zavisnosti od pojave korova, podjednako je važan kao i vrijeme njegove primjene, a štete od korova u usjevu kukuruza su velike i utiču na smanjenje prinosa, tako da je njihovo suzbijanje ekonomski potpuno opravdano.


Tagovi

Suzbijanje korova Korovi u kukuruzu Sjetva kukuruza Korektivni herbicidi Zemljišni herbicidi Zaštita usjeva Zaštita kukuruza Ekonomski opravdano


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.