Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 05.08.2021. 14:15

Suša smanjila ovogodišnji rod kukuruza kod nas i do 70 procenata!

Izvjesno da će rod kukuruza biti prilično neujednačen. Moguće je da ga uopšte ne bude ili da bude do nekih pet do šest tona.

Foto: Maja Celing Celić
  • 123
  • 91
  • 0

Izuzetno visoke temperature i sušni period nepovoljno su uticali na usjeve kukuruza u našoj zemlji, zbog čega se očekuje smanjenje prinosa i do 70 odsto, u odnosu na one prošlogodišnje, ocjenjuju domaći poljoprivrednici, pri čemu ne vjeruju da će prognozirana kiša puno popraviti stanje na parcelama. 

Iz Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice kažu da je u toku fenofaza nalijevanja zrna, ali veliki problem pravi suša. 

"Skoro pa tropske temperature uticale su, pogotovo na zemljištu ispod kojeg je pijesak, na to da 80 odsto usjeva izgori", rekao je za Nezavisne Savo Bakajlić, predsjednik ovog udruženja. 

Napominje da je kukuruz najzastupljenija žitarica na Semberskim poljima, tačnije zasijano je 18.000 hektara, ali u 2021. godini rod će ipak biti znatno manji. Na nekim parcelama, ističe, neće biti ni deset odsto prinosa, koliko je sve izgorjelo. 

Preostali rod lošijeg je kvaliteta 

Bakajlić ocjenjuje da iako su prognostičari najavili kišu i promjenu vremena, to neće bitinije uticati da se usjevi oporave nakon proteklog sušnog perioda. Neki poljoprivrednici će čak zbog nedovoljne količine žita, rasprodati stoku, ukazuje on.

Stanje žita je prilično loše i u Federaciji BiH, smatra Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. 
 
Navodi da će urod sigurno biti manji za 50 do 60 procenata, a još je nepovoljnija činjenica da su vremenske prilike uticale na to da preostali prinosi budu lošeg kvaliteta

Prema njegovim riječima, zasijano je površina kao i u 2020., međutim, situacija na njivama je ove sezone katastrofalna. Dodaje da bi trebalo uzeti u obzir i stalni rast cijena žita koje će i u narednom periodu imati isti trend, ali na kraju ipak sve zavisi od svjetskih berzi i tržišta. 

Moguća pojava i aflatoksina ?!

Iz Zavoda za strna žita potvrđuju da je stanje žita loše, tačnije da je suša u najvećoj mjeri uticala na kukuruz, što će se drastično odraziti i na prinose. 

"Izvjesno da će rod biti prilično neujednačen. Moguće je da ga uopšte ne bude ili da bude do nekih pet do šest tona. Vjerujem da će biti prinosa u dolinama rijeka, u područjima Save, Drine i Une", mišljenja je Dragan Mandić, iz Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS

 Napominje da padavine mogu pomoći na lokalitetima gdje je oplodnja kukuruza bila polovična, ali zato tamo gdje nije ni došlo do nje, ostaće samo stabljika. Takođe, visoke temperature mogu da dovedu do pojave aflatoksina ili drugih oboljenja koja napadaju pomenutu žitaricu. 

Kukuruz je u fazi kada mu treba najviše vlage - ima li mu spasa?

Podsjetimo, kukuruz ima biološki sat i mora doći u generativnu fazu inače je propao, upozorava stručnjak iz oblasti ratarstva dr.sc. Antun Jambrović. Zbog suše su se listovi ove kulture ušiljili, a prema njegovim riječima, nije toliki problem nedostatak vlage nego ekstremne temperature.

Ratarima savjetuje da prate dugoročne prognoze od početka sjetvene sezone te da suze izbor hibrida i sjetvu obave u rokovima ovisno o podneblju iz kojeg dolaze. Svjedoci smo da se klimatski uvjeti mijenjaju i da stoga više ne vrijede optimalni rokovi sjetve, a poljoprivrednici su prisiljeni tome se prilagoditi.


Tagovi

Usjev kukuruza Suša Visoke temperature Oplodnja kukuruza Padavine Prinos kukuruza Loš kvalitet Pojava aflatoksina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.