Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 17.10.2017. 07:00

Suša razlog za rekordnu sjetvu u Lijevče polju

U namjeri da obezbijede dovoljno hrane za stoku, lijevčanski ratari su se odlučili za obimniju jesenju sjetvu. Očekivanja su da će do kraja optimalnog agroroka u Lijevče polju biti zasijano više od 15 hiljada hektara zemljišta.

Foto: Boško Grgić
  • 1.113
  • 101
  • 0

Suša je desetkovala urod kukuruza, koji je zasijan na oko 12 hiljada hektara, potvrđuju u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Branko Stojnić, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, kaže da ratarima na ruku idu optimalni vremenski uslovi i činjenica da je berba kukuruza u većem dijelu završena znatno prije roka. To su prema njegovim riječima razlozi što će ovogodišnja jesenja sjetva biti znatno obimnija od uobičajenih godina.

"Pšenica će biti zasijana na 4.500 hektara, ječam na 1.500 hektara, a tritikale i zob na po 500 hektara. Poljoprivrednicima pogoduju i obezbjeđivanje regresiranog dizel goriva i druge olakšice", rekao je Stojnić .

Liskovčani prvi zasijali svoje parcele

Enes Gerzić iz Liskovca odlučio je da zasije tritikale ili suražicu. Riječ je o hibridu nastalom ukrštanjem pšenice i raži koji se pokazao veoma dobrim u ishrani stoke.

"Tritikalom sam zasijao parcelu od 12 dunuma. Ova žitarica se pokazala odlična u ishrani stoke, a i slama je veoma dobra za prostirku. Uslovi za sjetvu su idealni, zemljište je rahlo, ima dovoljno vlage i sve ide po planu", kaže Gerzić.

U toku je i sjetva ozimog ječma i pšenice. Besim Pivač, farmer iz Liskovca svake jeseni sije po dva hektara ječma kojega koristi za ishranu junadi.

"Nadam se da ću u novoj raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta dobiti dodatne površine,koje ću zasijati za potrebe vlastite farme junadi", rekao je Pivač.

Jesenja sjetva dobra i zbog plodoreda

Jesenja sjetva u toku je i u novotopolskom kraju, Lamincima i drugim selima Lijevče polja i Potkozarja. Svake jeseni na području bosanskogradiške opštine ozimim žitaricama zasije se oko pet hiljada hektara oranica, ove godine će pod oziminama biti sedam hiljada hektara oranica.

I porodica Barišić iz Bok Jankovca kod Gradiške odlučila se za pojačanu jesenju sjetvu. Ječam su zasijali, ovih dana siju zob i pšenicu. Josip Barišić se nada povoljnoj godini.

"Uzorali smo nekoliko parcela, koje godinama nisu obrađivane, pa se nadamo dobrom prinosu. Ova godina je bila ekstremno sušna, pojavila se u velikoj mjeri i kukuruzna zlatica, pa je jesenja sjetva neminovna i zbog plodoreda", rekao je Barišić.

Slična situacija je i u susjednim lijevčanskim opštinama, Srpcu i Laktašima, gdje će takođe u okviru jesenje sjetve biti zasijano oko sedam hiljada hektara oranica. To znači da će ove jeseni u Lijevče polju biti zasijano oko 15 hiljada hektara oranica. U odnosu na minule godine, može se govoriti o rekordnoj sjetvi.

Foto: Boško Grgić


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: - | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju hljeba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Branko Stojnić Josip Barišić Jesenja sjetva Besim Pivač Farmer Pšenica Ječam Tritikale Zob Enes Gerzić Berba kukuruza


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]