Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ječma
  • 22.06.2015. 14:20

Suša će smanjiti ovogodišnje prinose?

Što se tiče sistema za navodnjavanje, njih je u našim žitnicama veoma malo, a ovako duga suša mogla bi ostaviti traga na urodu pšenice i ječma

Foto: www.avaz.ba
  • 96
  • 5
  • 0

Dugo razdoblje suše koje je pogodilo područje Bosne i Hercegovine moglo bi se negativno odraziti na prinose žitarica i povrća. Najgore je u Gračanici, Doboj-Istoku, Srebreniku, Gradačcu. Žetva ječma već je započela, dok će žetva pšenice započeti početkom jula.

U Sprečkom polju vide se uvrnuta pera na kukuruzu, koji je u početnoj fazi rasta. Suša će se odraziti i na povrću, posebno ono koje nije zasijano u optimalnom roku, javlja Dnevni Avaz.

Navodnjavaju samo ozbiljni

"Naravno da će podbaciti prinosi krompira, kulture koja je ove godine zasijana na velikim površinama, kao nikada, ali i na prinosima luka, mrkve, cvekle. Problema nema s kornišonima, jer se oni uzgajaju u plastenicima i imaju zalijevanje "kap po kap". Što se tiče sistema za navodnjavanje, njih je u našim žitnicama veoma malo, kod ozbiljnih poljoprivrednika", kažu poljoprivredni inžinjeri ZZ Gračanka Adem Džafo i Sabahudin Avdić.

Očekuje se da će suša utjecati na smanjenje veličine zrna, a koliki su stvari problemi saznat će se vrlo skoro.

Foto: www.avaz.ba


Tagovi

Žetva ječma Žetva pšenice Adem Džafo Sabahudin Avdić


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.