Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 06.02.2016. 08:45

Suho vrijeme desetkovalo svjetske usjeve pšenice

Suša je pogodila područja pod pšenicom i kukuruzom pa se u pojedinim dijelovima svijeta prinosi smanjuju zbog prekinutog razvojnog ciklusa. Tržište pšenice potresla je zaraza francuske pšenice koja je poslana u Egipat.

Foto: bigstock.com, Izvor podataka
  • 140
  • 10
  • 0

Suša je pogodila područja pod pšenicom i kukuruzom pa se u pojedinim dijelovima svijeta prinosi smanjuju zbog prekinutog razvojnog ciklusa. Istovremeno, rastu cijene ruskih žitarica, a zalihe meke pšenice u EU se povećavaju. Područje pod ozimim žitaricama u Rusiji je smanjeno također zbog suše.

Tržište pšenice potresla je zaraza francuske pšenice koja je poslana u Egipat.

Rastu cijene ruskih žitarica

Potencijalno smanjenje ruskih izvoznih taksi za pšenicu, kao i mogućnost izvoznih restrikcija bili su među važnijim temama prošlog tjedna. U Rusiji, cijene žitarica su se povećale kako je vrijednost rublja oslabila naspram dolara, što stvara pritisak proizvođačima svinja i peradi. Kao rezultat, razmatraju se promjene u izvoznom sustavu.

Područje pod ozimim žitaricama u 2016/17 u Rusiji je smanjeno za 5% (0.77MHa) zbog suhog vremena, prema podacima ruskog ministarstva poljoprivrede. Sveukupno područje posijano ozimim žitaricama smanjeno je za 0.5MHa s obzirom na prošlu godinu (15.9MHa). Redukcija posijanog područja došla je nakon suše od kolovoza do listopada, koja je omela sjetvu i dozrijevanje nekim ozimih usjeva.

Povećanje zaliha EU meke pšenice

Zadnje prognoze Komisije kažu da nam slijedi povećanje EU zaliha meke pšenice, unatoč većem izvozu i prognozama potražnje. Ako izvoz nastavi ovim tempom, postoji mogućnost da se zalihe ječma neće povećavati.

Zaraza francuske pšenice

Tijekom vikenda, potvrđeno je da je Egipat odbio 63Kt francuske pšenice zbog prisutnosti zaraze raženom glavicom. Egipatski ministar poljoprivrede odredio je nultu toleranciju na gljivicu, unatoč komentarima GASC-a, General Authority For Supply Commodities, i dopuštenoj količini od 0.05% rezidua prema međunarodnim standardima.

Suša uzrokuje pad proizvodnje kukuruza i pšenice

U Južnoj Africi, prognoze su pokazale 25%-tni pad u proizvodnji kukuruza na 7.44Mt zbog sušnih uvjeta. No, taj pad nije bio očekivan. Zabrinutost oko veličine usjeva 2016/17 požurila je indijske mlinare da traže ukidanje 25% carine na uvoz pšenice, i to od travnja. Površina pod pšenicom je pala za 7% zbog nedostatka kiše i nepovoljnih uvjeta. Ovo je druga godina u ovakvim vremenskim uvjetima koji predstavljaju izazove za rast te bi moglo doći do povećanih potreba za uvozom.

U 2015. je indijska proizvodnja pšenice smanjena za 7Mt zbog toplog vremena, s kasnosezonskim kišama koje su također loše utjecale na kvalitetu.

Foto: bigstock.com, Izvor podataka: hgca.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Soja Rusija Francuska SAD Ukrajina Svjetsko tržište žitarica Egipat


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."