Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkos sijena
  • 16.08.2018. 13:00

Stočari će biti u krizi za sijeno - kišno ljeto skratilo otkose?

Osim nedovoljne količine prikupljenog sijena, poljoprivrednike brine i njegov kvalitet

Foto: Bigstockphoto/Kitika
  • 1.157
  • 74
  • 0

Kišno ljeto skratilo je otkos trave pa su farmeri u strahu kako će prehraniti stoku predstojeće zime, budući da su količine prikupljenog sijena upola smanjene. Boje se, kako kažu, da će to prouzrokovati i povećanje cijene ove stočne hrane.

"Obilne kiše i vremenske nepogode samo su dodatno odmogle otkosu trave i sakupljanju sijena. Kada imaš mnogo grla stoke najveća je briga kada je ovako nepovoljna godina kako ih prehraniti", kaže Vinka Savić, poljoprivrednica iz Verića kod Banjaluke i dodaje da je, osim kiše, veliku štetu pričinio i grad, pišu Nezavisne.

"Uspjela sam da prikupim oko 50% sijena. Ali, da bih imala za cijelu godinu moraću da dokupim kako bih mogla prehraniti stoku preko zime", dodaje Savićeva.

Zbog kiše upitan kvalitet sijena

Osim nedovoljne količine prikupljenog sijena, poljoprivrednike brine i njegov kvalitet, pa tako Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je kvalitet ove stočne hrane smanjen jer je ove godine bilo puno kišnih dana, koji su bili zgusnuti.

"Ljudi su pokošenu masu morali nekoliko puta prevrtati da bi se osušila", objašnjava on i dodaje da veliki farmeri više sakupljaju sjenažu nego što suše sijeno.

Đokići uspjeli pokositi livade tokom juna i jula

Jedan od njih je i bijeljinski stočar Nebojša Đokić, koji ističe da ove godine nije imao problema s prinosom sijena.

"Budući da sijeno spremamo u silažu, a imali smo potrebnu mehanizaciju, uspjeli smo da tokom juna i jula pokosimo livade", kazao je Đokić.

I Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, kaže da onome ko se ne bavi ozbiljno poljoprivredom može da fali sijena, ali su svi ozbiljni proizvođači, po njegovom mišljenju, uspjeli da ga obezbijede.

Očekuje se kriza za sijeno - cijene će skočiti?

Poljoprivrednici u FBiH ističu da će farmeri imati jako malo sijena, jer su bile česte kiše, tako da, kako kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ova godina se "naoblačila" za stočnu hranu.

"Mnogo je pokošene trave propalo jer nije bilo toplo vrijeme i nije se mogla osušiti. Sigurno će stočari biti u krizi za sijeno", kazao je Bićo i smatra da se u narednom periodu može očekivati da dođe do skoka cijena sijena.

Autor: Dajana Miljić/Nezavisne


Tagovi

Sijeno Ratarstvo Cijena Silaža

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...