Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 10.01.2021. 07:30

Što bi moglo potaknuti rast cijena žitarica u ovoj godini?

Cijene žitarica dostižu svoj maksimum, a rezultat su kriza i ograničenja u glavnim izvoznim zemljama poput Rusije, Brazila, Argentine i Ukrajine.

Foto: Bigstock/Alex_Ugalek
  • 67
  • 87
  • 0

U važnim izvoznim zemljama poput Rusije, Ukrajine, Brazila i Argentine došlo je do povećanja cijena žitarica za ljudsku prehranu i hranidbu stoke, što je dovelo do izvoznih ograničenja i viših carina. Samim tim rasla je i cijena na svjetskom tržištu. Hoće li se ovaj trend nastaviti, prije svega ovisi o situaciji i nadolazećoj žetvi u Južnoj Americi, piše agrarheute.

Loša žetva očekuje se u Rusiji, Argentini i Brazilu, no ona sljedeća na sjevernoj polutki vjerojatno će pridonijeti poboljšanju globalne ponude. Primjerice, u Australiji zasad dobro izgledaju pšenica, ječam i uljana repica. No, jaka potražnja iz Kine zbog brze obnove populacije svinja 'upila' je trenutno dostupnu ponudu.

Na europskom tržištu cijene pšenice porasle su na nešto manje od 216 eura po toni, najviše od sušne godine 2018. Europske cijene kukuruza porasle su na 220 eura po toni, što znači da nisu samo na višegodišnjem vrhuncu, nego su veće i od cijena pšenice.

Argentina zaustavlja izvoz kukuruza

Razlog trenutnog rasta cijena kukuruza je prestanak izvoza te kulture iz Argentine do 28. veljače. Taj potez je ujedno i znak pogoršanja globalnih problema s opskrbom hrane tijekom pandemije koronavirusa. "Ova se odluka temelji na potrebi da se osigura domaća opskrba žitaricama, jer su potrebne kao sirovina za proizvodnju stočne hrane", navodi se u izjavi argentinske vlade. Ona nastavlja kontrolu inflacije cijena hrane kako bi se pomoglo obiteljima s niskim prihodima koje se bore s velikim padom ekonomije te gubicima dohotka tijekom pandemije. Unatoč zabrani izvoza, uvoznici i dalje mogu kupovati kukuruz iz Argentine, ali samo za datum otpreme nakon 1. ožujka.

La Nina prijeti žetvi u Argentini i Brazilu

Do sada je 34,2 milijuna tona kukuruza iz sezone 2019/20 odobreno za izvoz, od ukupno 38,5 milijuna tona koliko je bilo na raspolaganju. Cilj ograničenja izvoza je da preostala 4,3 milijuna tona ostanu na raspolaganju za domaću potrošnju kako bi se osigurale zalihe prije nove žetve.

Argentina je također glavni izvoznik soje i pšenice, te najveći svjetski izvoznik sojinog brašna. Površine soje u toj zemlji za iduću žetvu vjerojatno će biti manje od planiranih 17,2 milijuna hektara zbog neobično suhog vremena, objavila je burza žitarica u Buenos Airesu u svom tjednom izvještaju. Također, ove je godine na proizvodnju kukuruza, soje i pšenice u Argentini, ali i Brazilu značajno utjecao klimatski fenomen La Nina, zbog kojeg su u obje države sušni uvjeti. Polja koja još nisu zasađena sojom ili kukuruzom možda više ni neće moći biti zbog nedostatka vlage.

Prema predviđanjima, argentinski poljoprivrednici bi ove godine mogli požnjeti oko 16,8 milijuna tona pšenice.

Izvozne cijene pšenice u Rusiji naglo rastu

Pretpostavlja se da će ruski izvoz biti manji zbog izvozne kvote i da će se globalna opskrba zbog toga i dalje pogoršavati. Podsjetimo, ova zemlja, kao najveći svjetski izvoznik pšenice, uvest će kvotu na njen izvoz, kao i za raž, ječam i kukuruz i ograničiti ga na 17,5 milijuna tona za razdolje od 15. veljače do 30. lipnja, kao što će uvesti i porez od 25 eura po toni. 

SovEcon, ruska konzultantska tvrtka, sada očekuje izvoz pšenice u vrijednosti oko 36,3 milijuna tona, u usporedbi s ranijim izgledima od 40,8 milijuna tona zbog izvozne kvote uvedene kako bi se domaće cijene hrane kontrolirale. Neki poljoprivrednici u zemlji mogli bi odgoditi njenu prodaju do srpnja, smatraju analitičari.

Raste cijena pšenice - razlog ruski porez na izvoz?

Ruske izvozne cijene pšenice nedavno su nastavile rasti uslijed nadolazećeg poreza na izvoz, napominju analitičari, ali dodaju kako trgovina slabi uoči dugih novogodišnjih blagdana. Ona sa sadržajem proteina od 12,5% bila je u prodaji u crnomorskim lukama po cijeni od 262 dolara po toni prošlog tjedna, što je pet dolara više u odnosu na prošli tjedan.

Analitičari također izvještavaju da će se ova kultura nakon sredine veljače, kada bude uveden porez na izvoz, nuditi za čak 270 dolara po toni. Uz to, izvozne cijene ječma nedavno su porasle za dav dolara na 220 po toni.


Tagovi

Cijene Žitarice Svjetsko tržište 2021.


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.