Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine u skladištu
  • 30.09.2023. 12:00

Štetočine u skladištu nepovratno mogu da unište rod

U godinama kada vremenski uslovi ne pogoduju ratarskim kulturama, dodatni problem može nastati ako se u skladištu pojave štetočine. Zato je neophodno skladište pripremiti, bez obzira da li je u pitanju silos ili tavan u privatnoj kući.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 71
  • 9
  • 0

Za proizvođače pšenice i kukuruza veoma je bitno da nakon žetve i berbe zadrže kvalitet zrna u skladištima. Štetočine u kratkom vremenskom periodu mogu nanijeti značajne štete, a gubitak može biti i preko 10 procenata u odnosu na količinu koja je unijeta u skladište.

"Gubitak koji mogu napraviti štetočine u skladištu ima nepovratni uticaj na kvalitet i tržišnu cijenu, jer skladišni insekti prvenstveno napadaju klicu, zatim cijelo zrno, a svojim izmetom ga zagađuju. Istovremeno, žito napadnuto insektima, podložnije je napadu pojedinih gljivica", objašnjava diplomirani inženjer agronomije Slađana Gavrilović, savjetodavac za zaštitu bilja.

Priprema skladišta - prvi uslov 

Stručnjaci zato imaju niz savjeta za proizvođače, a to se prije svega odnosi na preventivne mjere.

"Za čuvanje kukuruza u zrnu i klipu, potrebno je voditi računa o visini vlage prije berbe, a čuvanjem i sušenjem treba zaustaviti razvoj gljiva, njihovu fiziološku aktivnost i produkciju mikotoksina. Što se tiče sušenja zrna poslije berbe, optimalno je da bude do 14 procenata vlage i to treba da se obavi najkasnije dva dana poslije berbe. Treba voditi računa da se u skladištu ne pojavi kondenzacija, a to se postiže na taj način da se u skladište ne unosi toplo zrno nakon sušenja."

Treba voditi računa da se u skladištu ne pojavi kondenzacija (Foto: Đ. Lalić)

U skladištima se zrno ili klipovi čuvaju najčešće u drvenim ili metalnim koševima, ali se mora voditi računa da ona prethodno budu temeljno očišćena i da se izvrši tretman protiv štetočina.

"Veoma je važno da se kukuruz nikada ne skladišti direktno na betonu, jer se i u tom slučaju može kondenzovati vlaga. Nikako ne treba miješati stare i nove žitarice, odnosno treba odvojiti rod iz prethodne godine. Skladište se mora provjetravati i mora se osigurati da skladišni prostor ima neometan protok vazduha. Važno je i da u skladištu održavati odgovarajuću temperature."

Utvrditi oštećenja

Da bi se zrno održalo, ne smije biti oštećeno mehanički, jer je onda podložnije truljenju i napadu insekata.

Predstoji nam berba kukuruza - šta je bitno prilikom skladištenja?

"Bolesni klipovi se moraju odstraniti. Prije berbe se obavlja vizuelni pregled klipova merkantilnog kukuruza. Na taj način se utvrđuje eventualno prisustvo oštećenja koja mogu napraviti insekti, a isto tako je veoma važno utvrditi da li postoji prisustvo gljivica i na osnovu takvog pregleda daje se projcena zdravstvenog stanja, izražena u procentima napadnutih klipova", objašnjava Gavrilović.

Žitni moljac i žižak najveće štetočine

Žitni moljac je prisutan svuda, a sa žitnim žiškom pričinjava najveće štete na uskladištenim proizvodima. Uskladište dospijeva kada se sa zaraženim klipovima unese u ambar ili neko drugo skladište i tada se zaraza širi. To se najčešće dešava kod malih poljoprivrednih proizvođača koji nakon berbe, klipove kukuruza skladište bez sušenja. Oštećeno zrno kukuruza, kada ga napadne gusjenica žitnog moljca gubi i do trećine svoje težine, a pšenica može izgubiti i preko 50 posto i ta zrna su neupotrebljiva za ishranu. Poseban problem može nastati na sjemenskim zasadima jer se gusjenica hrani klicom.  

Prije skladištenja osušiti zrno (Foto: J. Kuzmić)

Žitni žižak živi i razvija se u skladištima i nanosi štetu svim vrstama strnih žita, kukuruzu. Stručnjaci savjetuju da se u cilju smanjenja brojnosti štetočina koristi neki od insekticida, ali i da je veoma bitno da se prate uputstva prilikom korištenja. 


Tagovi

Kukuruz u skladuštu Sušenje zrna Zrno bez oštećenja Štetočine u skladištu Žižak Žitni moljac


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

19


Glasova: 12

Viša cijena otkupa 63,2%

Glasova: 0

Veći novčani poticaj 0,0%

Glasova: 5

Bolja savjetodavna služba 26,3%

Glasova: 2

Ništa, nema nam spasa 10,5%

Pregled ankete

Pregled ankete