Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 15.04.2023. 12:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Stanimir Pejin: Dok država ne stane iza seljaka, neće biti dobro

Uprkos skupoj sjetvi, poljoprivrednik iz Brčkog ne odustaje od proizvodnje!

Foto: Danijela Plavšić
  • 317
  • 228
  • 0

Sredovječni poljoprivrednk, Stanimir Pejin iz Grbavice kod Brčkog, ne odustaje od poljoprivredne proizvodnje uprkos sve lošijim uslovima. Ovog proljeća planira sjetvu kukuruza na osam hektara, te uljarica, soje na 1,8 ha i suncokreta na 1,5 ha, a strnih žitarica ima na oko dva hektara zemljišta.

Uljarice će najvjerovatnije predavati u jedinu domaću uljaru "Bimal", ako otkupna cijena bude zadovoljavajuća, a ostale žitarice će zadržati nešto za svoju stočarsku proizvodnju, dok će dio, kao i uvijek će predavati obližnjim otkupljivačima.

Ženin i majčin resor

U štali je ostalo još pet krmača, Stanimir se bavi uzgojem prasadi i kaže da je proizvodnja bila i obimnija, ali kako je kupovna moć opala, a samim tim i potražnja, bio je prinuđen smanjiti i broj grla. Navodi i kako je trenutna cijena prasadi veoma visoka, jer je poskupljenje stočne hrane uslovilo to, što smatra donekle i nerealnim.

Kad se približi otkup, pada cijena žitarica, nezadovoljno ističe Pejin

Ovaj vrijedni proizvođač ima i plastenik od 240 m2 za koji, u šali kaže da je ženin i majčin resor. Uzgajaju najviše paradajz i uglavnom sve plasiraju u obližnji restoran. Ostvaruju poticaj brčanskog Odjeljenja za poljoprivredu i kako navodi, zadovoljan je.

"Ove godine sam preuranio s nabavkom gnojiva koje sam kupio još u januaru po znatno višoj cijeni, jer nisam očekivao pad cijen,a tu sam imao lošu procjenu. U poređenju s ranijim godinama, iako je cijena đubriva malo pala, ove sezone znatno su poskupljala sredstva za zaštitu i sjemenski material, tako da će i dalje sjetva biti skupa", komentariše Pejin.

Nabavlja sjeme renomiranih kuća, ali često uzme nešto i nekadašnjih domaćih ZP, NS kao i ove godine, jer je, priča nam, cjenovno povoljnije, a osim njih sijaće i hibride Pioneer, te RWA hibride koji su se dobro pokazali i na prošlogodišnjoj sušnoj godini.

Naći sredinu

Kao i svaki proizvođač nezadovoljan je poskupljenjem repromaterijala, ukazuje i na problem koji godinama prati seljaka, a odnosi se na otkup žitarica - kad se približi snizi se na najnižu moguću cijenu.

"Postavlja se pitanje šta i kako dalje, takođe nas remeti i uvoz sumnjive robe, ako u buduće država ne stane iza seljaka i ne zaštiti domaću proizvodnju pitanje je ko će se sve baviti proizvodnjom i već sad je znatno narušen stočni fond, zato je ponuda mala, a cijena nerealna, ali ni to nije dobro, treba imati neku sredinu i zaštititi domaću proizvodnju", navodi Stanimir. Na kraju dodaje kako bi bilo dobro da otkupna cijena bude zagarantovana i na osnovu cijena uloženog repromaterijala. 


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda Proljetna sjetva Stanimir Pejin Uzgoj prasadi Uzgoj žitarica


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.