Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 30.05.2020. 10:00

Šta treba da znate o uspješnom uzgoju suncokreta?

Jedna od agrotehničkih mjera ove uljarice jeste da se kod dubokog jesenjeg oranja, unosi ½ fosfornih i kalijevih đubriva i oko 1/5 azotnih dok se ostatak unosi pri pripremi tla za sjetvu.

Foto: Syngenta
  • 113
  • 11
  • 0

Suncokret je kao ratarska biljka, počeo zauzimati veće poljoprivredne površine u odnosu na neki prethodni period, kada su poljoprivrednici u svom plodoredu koristili uglavnom pšenicu, kukuruz, soju.

Zbog veoma važnih osobina ove biljne vrste, čije sjeme sadrži 50 odsto ulja, a kao zdrava hrana zbog svog udjela vitamina E i selena, u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji koristi se za proizvodnju margarina, majoneze, brojnih farmaceutskih proizvoda, kao i za boje i lakove. Pošto glave suncokreta sadrže puno hranjivih materija, koriste se i za ishranu životinja, podsjeća stručnjak za ratarstvo, Gordana Rehak.

Suncokret je ukras svakog vrta i lako ga je uzgojiti

Domaće sorte koje se gaje kod nas, mogu narasti i dva do tri metra, čija je stabljika uspravna hrapava sa velikim srcolikim listovima.

Koje agrotehničke mjere primjenjivati?

Ovaj stručnjak navodi da suncokret traži plodna, strukturna, slabo kisele i neutralne reakcije tla. Sjetvu treba obaviti početkom aprila, u kućice razmaka 50 x 60 cm, na dubini od pet do osam centimetra. Sjetvena norma je četiri do šest kilograma sjemena po hektaru, temperatura potrebna za klijanje je minimum tri stupnja, a optimalna 28.

Navodnjavanje - iako dobro podnosi sušu

Zatim, za predusjev treba birati onu vrstu koja nema zajedničke bolesti pa su strna žita dobar izbor. 

U početku rasta, potrebno mu je dosta vlage, što podrazumijeva redovno navodnjavanje zbog velike vegetacijske mase, ali uslijed jako razvijenog i dubokog korjena, crpi vodu iz dubljih slojeva i ipak podnosi dobro sušu. Voda mu je najpotrebnija u fazi oblikovanja glavica i nalijevanja sjemena.

Obezbjedite dovoljno azota

Takođe, đubrenje ove uljarice podrazumijeva obezbjeđivanje dovoljnih količina azota jer potreban kalij crpi iz zemljišta. Međutim, đubrenje fosfornim đubrivima je najvažnije pa tako na srednje plodnim tlima, treba obezbjediti oko 100 kg/ha azota, 120 kg/ha fosfora i oko 140 kg/ha kalija.

Kod dubokog jesenjeg oranja, unosi se ½ fosfornih i kalijevih đubriva i oko 1/5 azotnih dok se ostatak unosi pri pripremi zemljišta za sjetvu.

Koja su hranjiva biljci potrebna? Što su makro i mikroelementi?

Treba napomenuti, da je brojnim ogledima utvrđeno povoljno dejstvo folijarne primjene bora kod suncokreta, koji se smatra biljkom indikatorom za taj element. Folijarnom prihranom mogu se unijeti i zaštitna sredstva u kombinaciji za širokolisne i uskolisne korove.

Biljke mogu izdržati i do -6 stupnjeva, a niže od 15 i više od 25, smanjuju sadržaj ulja u sjemenu.

Žetva prije osipanja sjemena

Suncokret sazrijeva krajem avgusta i početkom septembra, a sazrijevanje je sporo, glavice ostaju manje više zelene, sjeme ima povećan sadržaj vode pa ispada iz glavice. Žetvu kombajnom, napominje Rehak, obaviti prije osipanja sjemena, odnosno kada je donji dio glavice smeđe boje, a sjeme sušiti na manje od 10 odsto vlage.

Prinos suncokreta se ostvaruje od dvije do tri tone, ali je moguće dobiti i znatno veći.


Tagovi

Uzgoj suncokreta Agrotehnika suncokreta Đubrenje suncokreta Sjetva suncokreta Žetva suncokreta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...