Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 18.09.2022. 07:30

Šta (ne)sijati poslije kukuruza?

Zbog suše i smanjene vlage nije došlo do potpune razgradnje herbicida. Od toga zavisi izbor sljedećih kultura

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.337
  • 104
  • 0

Suša je ove godine vjerovatno najviše uticala na kukuruz - negativno. Ponegdje će urod podbaciti i do 50 posto, neke su sorte dozrijevale ranije nego inače pa je i berba započela ranije. Zbog nedostatka kiše biljkama je hronično nedostajala voda, klipovi su slabije razvijeni, zrna su ostala kraća, a sadržaj suhe materije je visok. 

No, osim toga problema, ovakvo stanje uzrokovano sušom će uticati i na proizvodnju kulture koja će biti zasijana na površini na kojoj je rasla ova žitarica. 

Na šta obratiti pažnju?

Naime, zbog manjka vlage u tlu se neki herbicidi još nisu u potpunosti razgradili, zbog čega će izbor kultura za novu sjetvu biti ograničen, prenosi Agrarheute.

"Ako između primjene herbicida i sjetve sljedećeg usjeva padne manje od 120 l/m² padavina, može se očekivati smanjena stopa razgradnje", naveli su stručnjaci iz Uslužnog centra za ruralna područja DLR iz Bitburga.

To se prvenstveno odnosi na zemljišta koja su tretirana herbicidima iz skupine sulfonil urea i triketon. Problem će najjače biti izražen na područjima gdje je od juna palo manje od 25 l/m² kiše.

Neki se herbicidi nisu razgradili (Foto: Depostiphotos/Lost_in_the_Midwest)

Pogodne kulture

Preporuka je da se odustane od sjetve uljane repice, ječma, djeteline kako ne bi došlo do oštećenja. Savjetuje se uzgoj ozime pšenice, a kada se radi o ozimom ječmu, preporučuje se duboka obrada zemljišta.

Sjetvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

U slučaju da je primijenjena aktivna tvar mezotrion, u narednoj je godini se nipošto ne preporučuje uzgoj mahunarki. Poslije kukuruza površina se mora ozeleniti odgovarajućim pokrovnim usjevom, ako planirate sljedeće godine uzgajati ljetne kulture.


Tagovi

Ostaci pesticida Ostaci herbicida Poslije kukuruza Jesenja sjetva Vlaga u tlu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto više od jedne decenije, Amela Glibanović iz Živinica se intenzivno bavi poljoprivrednom, odnosno proizvodnjom mlijeka. Majka je i dva sina, a od poslova kaže samo mehanizacijom ne upravlja. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivredni... Više [+]