Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 13.09.2022. 07:30

Sjetvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

Za sjetvu je potrebno odabrati kvalitetno sjeme, visoke čistoće i dobre klijavosti. Najbolji predusjevi za većinu žitarica su mahunarke

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 240
  • 22
  • 0

Jesen je optimalno vrijeme za sjetvu ozimih žitarica. To su biljke dugog dana, a potrebno ih posijati 45 do 60 dana prije početka stalnih niskih temperatura. Najosjetljivija faza je klijanje sjemena. Usporavaju je manjak ili višak vlage, niske ili visoke temperature, slaba prozračnost zemljišta.

Kako bi se procesi bubrenja, klijanja i nicanja odvijali bez problema, potrebno je dovoljno vlage u sloju zemljišta od 10 cm. Samo uz optimalne uslove, dovoljno vlage i toplote, razviće se jake, zdrave biljke.

Mirovanje tokom zime

Vegetacija ozimih žitarica traje oko 270 dana. Od sjetve i nicanja do niskih temperatura biljke trebaju biti dobro razvijene. Što je produktivno bokorenje veće, biće veći prinos zrna. Ozime žitarice jače bokore od jarih i zbog toga imaju veći potencijal prinosa. Otpornije su na hladnoću i imaju duži period jarovizacije.

Za sjetvu je potrebno odabrati kvalitetno sjeme, visoke čistoće i dobre klijavosti. Najbolji predusjevi za većinu žitarica su mahunarke. Sjetveni sklop zavisi od brojnih faktora: od izbora sorte, količine sjemena, uslova i snage bokorenja, roka sjetve, vremenskih prilika, kvaliteta zemljišta, obezbjeđenosti vlagom i hranivima.

Do niskih temperatura biljke trebaju biti dobro razvijene (Foto: Depositphotos/malshak)

Osigurajte ujednačenu dubinu

Prilikom sjetve potrebno je osigurati ujednačenu dubinu kako bi obezbijedili ujednačeno nicanje. Ona zavisi od vremena sjetve, pripremljenosti zemljišta, njegove vlažnosti i kvaliteta, kao i od krupnoće sjemena.

Uobičajeno je da bude manja na teškim zemljištima, a na pjeskovitom i lakom zemljištu veća. Prosječna za pšenicu i tritikale se kreće od 4 do 5 cm, zob na 3 do 4 cm, a raži 3 cm.

Optimalno vrijeme za sjetvu ječma je od 1. do 10. oktobra, može da se sije do 25., a najbolje je da radove završimo do 15. oktobra. Količina sjemena se kreće od 190 do 240 kg/ha. U zavisnosti od sorte, uslova i tipa sijačice, sjetvena norma se kreće od 300 do 500 klijavih sjemenki na 1m². Upotrebom savremenih sijačica sa preciznim ulaganjem sjemena smanjuje se njegova količina.

Vrste sijačica i načini sjetve pšenice - u trake ili omaške?

Raž se sije od 1. do 10. oktobra. Obično se sije 10 do 15 dana prije pšenice. Dobro se bokori i potrebna je nešto manja količina sjemena, 150 do 200 kg/ha. Sjetvena norma se kreće od 350 do 400 klijavih zrna/m².

Zob se sije u optimalnom roku sjetve od 5. do 15. oktobra, a neophodno je obezbijediti 120 do 170 kg/ha sjemena.

Od 1. do 20. oktobra je optimalno vrijeme za sjetvu tritikala. Za to će nam trebati 190 do 240 kg/ha sjemenskog materijala. Sjetvena norma je 350 klijavih zrna/m².

Optimalan rok za sjetvu pšenice se kreće od 15. do 25. oktobra, a količina sjemena za sjetvu se kreće od 250 do 300 kg/ha. Ona može da bude manja, jer je pod uticajem izbora sorte, pripremljenosti zemljišta, snabdjevenosti vlagom i hranivima, izbora sijačice. Sjetvena norma se kreće od 500 do 650 klijavih zrna/m².


Tagovi

Sjetva ozimih žitarica Jesenja sjetva Sjetva pšenice Sjetva raži Sjetvena norma Ozime žitarice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.