Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopštenje
  • 16.06.2022. 13:30

Srbijanski ratari izašli sa svojom cijenom pšenice - ovo je minimalna!

Udruženje "Pančevački Ratari", asocijacija "Agrarni forum" iz Pančeva i udruženje "Građanska neposlušnost" iz Dolova traže da se uvedu zaštitne - garantovane otkupne cijene za robne rezerve, slobodan izvoz žitarica i 200 eura podsticaja po hektaru.

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 283
  • 30
  • 0

Udruženje "Pančevački Ratari", asocijacija "Agrarni forum" iz Pančeva i udruženje "Građanska neposlušnost" iz Dolova u Srbiji, uputili su saopštenje u kojem navode kako podržavaju protest  poljoprivrednika iz Stiga, koji su traktorima izašli na ulice prije dva dana, i traže od države, odnosno nadležnih da ih prime na razgovor.

Zahtijevaju da država:

  • konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo što podrazumijeva određivanje svake proizvodne godine zaštitne - garantovane otkupne cijene za državne robne rezerve - 10 posto roda.

- otkupna cijena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara (0,81 KM, op.ur.) kilogram jer su imputi porasli za 20 - 300 posto i time znatno poskupjeli proizvodne troškove (cijena koštanja je značajno veća);

  • država koja je sama prihvatila da ide u pravcu evropskih integracija mora da se ponaša kao članice Evropske unije i oslobodi tržište, odnosno ukine zabranu izvoza žitarica naročito sad pred samu žetvu, pogotovu što su nam puni magacini i ambari pšenice i kukuruza, a samo što nisu kombajni počeli da žanju novi ovogodišnji rod. U kapitalističkom sistemu slobodno tržište roba, kapitala i drugo su sinonim bez čega ne bi opstao kapitalistički sistem - društvo;
  • u cilju konkurentnosti naših poljoprivrednika sa evropskim farmerima - država mora vratiti osnovne podsticaje, subvencije po hektaru (kao u EU) u iznosu od 200 eura, jer se ovako više ne može izdržati!

"Imamo nestručnog ministra"

U svom saopštenju još ističu da "ovaj štetočinski režim, koji zastupa državu sada ima priliku da za obezbjeđenje Državnih robnih rezervi otkupi najmanje 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, odnosno 10 posto roda pšenice", jer predviđaju da će ovogodišnji rod pšenice biti oko dva miliona tona. 

"Pošto ovu lekciju je vrh naše države propustio na predavanjima - možda i zato što imamo nestručnog ministra poljoprivrede koji čak nema ni sopstveni Savjet, kao njegovi prethodnici, i nema nikakvu komunikaciju sa udruženjima i asocijacijama poljoprivrednika - proizvođača, a ne raznoraznih trgovaca i 'mutivoda' koji se lažno predstavljaju", navode i smatraju da ovakav čovjek "ne bi smio u budućnosti da vodi našu poljoprivredu i treba da bude smijenjen sa položaja, kad već nije podnio ostavku poslije brojnih javno izrečenih laži i prevara koje su naveli u proglasu 2018 godine".


Tagovi

Ratari Južni Banat Zagarantovane cijene Cijena pšenice Subvencije po hektaru Zabrana izvoza Robne rezerve


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

31


Glasova: 21

Viša cijena otkupa 67,7%

Glasova: 0

Veći novčani poticaj 0,0%

Glasova: 7

Bolja savjetodavna služba 22,6%

Glasova: 3

Ništa, nema nam spasa 9,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🍇🏀 Nego, šta košarkaš zna o lozi? Pa, rekli bismo mnogo! Barem kada je u pitanju naš #junaksela jer je uz nju rastao 🔻