Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 25.11.2019. 08:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Spelta i heljda: U istočnoj Hercegovini može se odmah početi s organskom proizvodnjom

Ono što bi bilo interesantno za ovdašnje poljoprivrednike je organski uzgoj spelte i heljde - veoma značajne poljoprivredne kulture za pčelare, zaključak je radionica održanih u Trebinju.

Foto: Pixabay/Schwoaze
  • 292
  • 13
  • 0

U organizaciji Centra za održivi razvoj CORIE, u okviru projekta "Edukacijom poljoprivrednika do organske proizvodnje", u Trebinju su proteklih dana organizirane radionice na kojima je zaključeno kako okolica ovoga grada, ali i čitava Republika Srpska ima dobre preduslove za razvoj organske proizvodnje u poljoprivredi. No, ova vrsta proizvodnje ni u Srpskoj, niti u BiH, ne razvija se onako snažno kako se to radi u državama regiona, pišu Nezavisne

Aleksandar Vukanović, predsjednik Centra, kaže kako su angažovali profesore s Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu."Mi ćemo, u saradnji s Agrarnim fondom grada Trebinja, omogućiti i praktični dio obuke, tako što ćemo iznajmiti plastenik i na licu mjesta, uz stručnu pomoć, pokazati na koji način organizovati organsku proizvodnju", objasnio je Vukanović.

Profesorica Aleksandra Govedarica-Lučić kazala je da ovo područje ima značajne prednosti u povrtarskoj proizvodnji organske hrane.

"Na području istočne Hercegovine još mnogo poljoprivrednog zemljišta nije obrađeno, odnosno to su parcele koje dugo miruju i tu je šansa kada je organska proizvodnja u pitanju, jer se radi o nezagađenom zemljištu i na tim parcelama možemo odmah početi s organskom proizvodnjom, bez onog prelaznog perioda s konvencionalne na organsku proizvodnju", kazala je ona.

Vesna Milić s Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu upoznala je lokalne proizvođače s organskom proizvodnjom u ratarstvu.

"Ono što bi bilo interesantno za ovdašnje poljoprivrednike je organski uzgoj spelte i heljde - veoma značajne poljoprivredne kulture za pčelare i naravno nekoliko podvrsta kukuruza, što se u budućnosti treba razvijati i na čemu se treba raditi", pojasnila je ona.


Tagovi

Organska proizvodnja Hercegovina Uzgoj spelte Uzgoj heljde Prijelazno razdoblje Aleksandar Vukanović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.