Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 15.08.2019. 11:00

Smanjen izvoz pšenice iz Rusije, ima najnižu vrijednost u posljednje tri godine

Više od polovice žetve pšenice u Rusiji završeno je. Prosječan prinos već premašuje prošlogodišnji, mada tek neznatno, za 1,5 - 2%. Međutim, prinosi u regijama važnim za uzgoj pšenice, manji su od očekivanih ili nešto malo veći nego prošle godine.

Foto: Depositphoto/a_taiga
  • 141
  • 12
  • 0

Više od polovice žetve pšenice u Rusiji je završeno. Prosječan prinos već premašuje prošlogodišnji, mada tek neznatno, za 1,5 - 2%. Međutim, prinosi u regijama važnim za uzgoj pšenice, manji su od očekivanih ili nešto malo veći nego prošle godine, prenosi UkrAgroConsult. Prognozirane procjene prinosa ove žitarice manje su i nije isključeno daljnje smanjivanje, kako žetva napreduje.

Procjenjuje se da je izvoz smanjen i ima najnižu vrijednost u posljednje tri godine. Prognoza kada je riječ o proizvodnji ječma povećana je zbog veće zasađene površine i većeg prinosa. Vrijednosti su veće u prosjeku za 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Procjenjuje se da će se izvoz povećati za 600.000 tona.

U Rumunjskoj pad prosječnih prinosa ozimih usjeva

Kada je riječ o vremenskim uvjetima u Rumunjskoj, prošli su tjedan temperature zraka bile za 2 - 4 °C ispod dugoročnih prosjeka. Prosječna dnevna temperatura varirala je od 23 °C do 33 °C. Termometri su registrirali 8. kolovoza čak 37 - 38 °C na jugu zemlje.

Opskrbljenost vlagom nije bila zadovoljavajuća. Padaline su uglavnom bile na sjeveru i sjeveroistoku Rumunjske (15 - 25 mm tijekom nedjelje). Suho zemljište prisutno je i na zapadu i jugozapadu zemlje. Proljetni usjevi ocjenjuju se uglavnom dobrim i stabilnim. Rumunjski poljoprivrednici prijavili su pad prosječnih prinosa požnjevenih ozimih usjeva u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Kvaliteta zrna varira od regije do regije, prenosi Black Sea Grain.

Stanje usjeva u Ukrajini i dalje je dobro i stabilno

Kada je riječ o vremenskim uvjetima u Ukrajini, na početku ovog mjeseca dominiralo je promjenljivo vrijeme s promjenom dnevnih i noćnih temperatura. Prosječna dnevna temperatura zraka u većini dijelova zemlje bila je 1 - 5 °C ispod očekivane, na 16 - 23 °C. Najviša temperatura zraka zabilježena je u rasponu od 17 do 31 °C, a najniža od 9 do 16 °C.

Što se tiče opskrbljenosti vlagom, na kukuruznim poljima razina produktivne vlage u sloju zemljišta od 0 - 100 cm ostala je uglavnom odgovarajuća, količine od 81 do 109 mm i adekvatna za date agrometeorološke uvjete, odnosno, od 126 do 160 mm na zapadu. Točnije, u većini dijelova Vinitske regije, lokalno u Harkovu, Karkivu, Kirovohradu, Kherson i Donetskoj regiji.

Površinski sloj zemljišta, od 0 do 20 milimetara, u poljima šećerne repe sadrži nedovoljne količine proizvodne vlage, najviše četiri milimetra. U većini nasada suncokreta produktivni sadržaj vlage u površinskom dijelu tla bio je lošiji, odnosno, samo 1 - 10 mm. Stanje u kojima se usjevi nalaze uglavnom su dobri, izvještava UkrAgroConsult. Najgori utjecaj suše na produktivnost kukuruza i suncokreta, primijećen je na ranim usjevima i u hibridima ranije sezone, koji su se razvili na račun vlage akumulirane u jesen i zimu.

Prinosi uljane repice u Ukrajini niži od očekivanih

Početak nove sezone 2019/20 i završetak žetve uljane repice u Ukrajini, stvaraju izglede u novoj marketinškoj godini za otvoreno, aktualno, pitanje. Prognoze za uljanu repicu za 2019. godinu nisu baš sjajne, zbog manjeg prinosa od onog koji je očekivan. Unatoč povoljnim uvjetima sjetve u jesen 2018. godine i uspješnom prezimljavanju usjeva, topli, suhi lipanj ove godine bio je presudan, nepovoljni faktor za proizvodnju uljane repice.

Prema obavljenim istraživanjima, žetva uljane repice bila je gotovo 100% završena 8. augusta. Točnije, požnjeveno je 1.241.700 hektara, od 1.257.400 ha ili za 28,7% više u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnja repice je 305.840 tona odnosno, za 21 posto više s prinosom od 2,46 t/ ha, što je manje za šest posto, navodi UkrAgroConsult.

Unatoč smanjenju prinosa, ovo će proizvođačima omogućiti da žetva bude maksimalno uspješna. Izvozni potencijal tržišta uljane repice bit će smanjen.

Počeo izvoz ruskog lecitina

Kompanija Cargill započela je proizvodnju lecitina u postrojenju za vađenje ulja, u regiji Volgograd, koje je otvoreno krajem 2018. godine, prenosi UkrAgroConsult. Prvih 20 tona, izvezeno je u Nizozemsku. Tvornica će do kraja godine isporučiti u inozemstvo 1.800 tona lecitina. Prošle godine prerađeno je 200.000 tona sjemena suncokreta. U bliskoj budućnosti, kapacitet tvornice dostići će projektiranih 640.000 tona sjemena suncokreta godišnje. Potencijalno, proizvođač može ponuditi 260.000 tona suncokretovog ulja i 240.000 tona suncokretove sačme.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva pšenice Očekivani prinos Proizvodnja ječma Proljetni usjevi Kukuruzna polja Izvozni potencijal Proizvodnja lecitina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.