Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi žitarica
  • 19.12.2020. 12:10

Slakoperka: Iako može smanjiti urod žita i do 50%, dobar je pokazatelj stanja zemljišta

Ovaj korov stvara mnogo sitnih sjemenki koje niču u plitkom površinskom sloju tla, do dva centimetra dubine. Jedna biljka može da ih stvori i do 12 hiljada i one dugo zadržavaju klijavost.

Foto: Depositphotos/Fotografiche
  • 555
  • 95
  • 0

Apera spica-venti poznatija još i kao slakoperka, obična slakoperka, obični stršac, pahovka, vrlo je rasprostranjen uskolisni korov koji još nazivamo kradljivicem prinosa žitarica.

Problem je što se primjeti kada je već prekasno, odnosno, neposredno prije žetve usjeva. Visoko izdignuta slakoperka strši iznad žita.

Prepoznaje se po nazubljenom jezičku

Najčešće se javlja u strninama, a razvija se tokom jeseni. I pored toga što je u tim ranim fazama veoma slična žitaricama prepoznaje se po tome što raste između redova usjeva. Drugi način prepoznavanja slakoperke je na osnovu jezička koji se nalazu u pazušcu biljke i kod nje je nazubljen i opnast.

Zaštita ozimih žitarica od korova

Uglavnom niče tokom jeseni, ali može i u toku proljeća. Jednogodišnja je trava i može da naraste do 130 centimetra. Formira busen sa više uspravnih stabala na kojima se nalaze dugi listovi. Korijen je žiličast. Slakoperka razvija metličastu cvast koja je duga 25cm, a cvjetanje počinje u junu i završava se krajem avgusta. Zbog toga što se klasovi njišu na vjetru dobila je naziv spica-venti.

Voli blago kisela zemljišta

Ovaj korov stvara mnogo sitnih sjemenki koje niču u plitkom površinskom sloju zemljišta, do dva centimetra dubine. Jedna biljka može da stvori i do 12 hiljada, koje dugo zadržavaju klijavost i imaju veoma malu masu. U samo 0,1 grama nalazi se 1.000 komada. Ono dozrijeva prije žitarica i jako se osipa. Kako je veoma sitno, lako se raznosi vjetrom, vodom ili poljoprivrednim mašinama. Zbog toga ima sposobnost da se brzo prenamnoži.

Može klijati i nicati pri temperaturi od 4°C što joj daje prednost kod sjetve jarih žitarica. Niče i razvija se prije i brže od usjeva pa ih veoma brzo potiskuje. Izuzetno je intenzivan kompetitor. Za rast joj odgovaraju blago kisela zemljišta. Može da raste na neobrađenom tlu, ali i ono gdje su posijane biljke idealno je za ovu korovsku vrstu. Veoma je često prisutna u pšenici i ječmu.

Borba protiv korova: Kako pomažu pokrovni usjevi?

Takođe ima veliki uticaj na visinu prinosa. Sa strninama se uspješno bori za prostor, hranjiva, vodu i svjetlost. Naučna istraživanja pokazala su da 24 biljke slakoperke na jedan metar kvadratni umanjuju prinos za osam odsto. U veoma zakorovljenim usjevima prinos može da se smanji i preko 50%.

I pored toga što je jak kompetitor i opasan korov u žitu, ona isto tako ukazuje i da zemljište pati od nedostatka kalcijuma, odnosno, da je kiselo. A može da bude i indikator prisustva nekih nematoda u tlu.


Tagovi

Korovi žitarica Uskolisni korov Slakoperka Metličasta cvast Kisela zemljišta Sitne sjemenke Prinosi žita Indikator nematoda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.