AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Skakavci uništili polja kukuruza i šećerne trske

Skakavci uništili polja kukuruza i šećerne trske

Najezda skakavaca

Skakavci uništili polja kukuruza i šećerne trske

Datum: 09.02.2017. 18:00

Kategorija:

Ratarstvo

Zbog najezde skakavaca u Boliviji je proglašeno vanredno stanje!

Bolivijska Vlada proglasila je vanredno stanje zbog skakavaca! Naime, najezda skakavaca ugrozila je veliko poljoprivredno područje zbog čega je predsjednik Evo Morales najavio plan zaštite koji uključuje izdvajanje 700.000 dolara dodatnih sredstava za dezinsekciju, prenosi BBC.

Skakavci su se prvi put pojavili prije desetak dana u blizini grada Santa Cruza, gdje se proizvodi najveći dio hrane i mesa u državi.

Najezda se brzo proširila i uništila pašnjake te polja kukuruza i kineske šećerne trske. Prema procjenama vlasti, više od 1.000 hektara obradive zemlje uništili su skakavci te je potrebna hitna dezinsekcija.

"Napravit ćemo prsten širine 500 metara oko pogođenog područja i provesti dezinsekciju u suradnji s lokalnim vlastima", rekao je sekretar za poljoprivredu Bolivije Mauricio Ordonez.

Foto: Pixabay/christels

Broj pregleda članka: 462; Uspješnost članka: 28.1

Tagovi: Najezda skakavaca, Vanredno stanje, Bolivija

Ključne riječi članka: skakavci, unistili, polja, kukuruza, i, secerne, trske, skakavci, najezda, dezinsekciju, skakavaca, trske, polja, kukuruza, polja kukuruza


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!