Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz kokičar
  • 19.05.2024. 12:00

Sjetva kukuruza kokičara moguća je i u maju, prinos od šest do 10 t/ha

Hibridi kokičara, s obzirom da se naizmjenično siju dospijevaju u julu i avgustu ili kasnije zavisno od vremena sjetve i hibrida.

Foto: Shutterstock/Lamyai (ilustracija)
  • 57
  • 7
  • 0

Kukuruz kokičar (Zea mays ssp. Everta) je jedna od najstarijih podvrsta kukuruza kojeg su uzgajali Indijanci u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Uzgaja se isključivo za proizvodnju zrna za "kokanje", a kokice nastaju tako što voda koja se nalazi u zrnu prelazi u vodenu paru tokom zagrijavanja, a omotač zrna puca, te izbacuje endosperm u obliku bijele, šupljikave mase. Karakteristika kod dobrih kokičara je da se zapremina povećava i 30 do 40 puta.

Uslovi uspijevanja

Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i porast mlade biljčice je 10 - 12oC, za porast stabla 22 - 23oC, za cvjetanje 24 - 25oC i nalivanje zrna u stadijumu tehnološke zrelosti 23 - 24oC.

Temperature ispod 10oC zaustavljaju razvoj biljke, a temperature iznad 22oC (zemljište) i 30oC (vazduh) su štetne. Naročito su štetne visoke temperature u periodu cvjetanja i oplodnje.

Mlade biljčice na temperaturi  -2 do -3oC bivaju oštećene, dok ih temperature od -4oC ubija.

Kukuruz kokičar ima velike zahtjeve prema vlazi (u aprilu 50 mm, maju 75 mm, junu 90 mm, julu 100 mm, avgustu 95 mm i septembru 80 mm, što ukupno čini 490 mm padavina). U rejonima sa sumom vodenih taloga ispod 150 mm nije moguća proizvodnja ove biljke bez navodnjavanja. Najveća potreba u vlazi je u fenofazi cvjetanja i oplodnje, a poslije opada. Smatra se da polovinu ukupno potrebnih količina vode treba obezbijediti upravo u cvjetanju.

Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i porast mlade biljčice je 10 - 12oC (Foto: Martina Pavlović)

Ova biljka, generalno dobro reaguje na plodna, duboka zemljišta, neutralne reakcije (PH 6,5 – 7,5), ali ne i na izrazito kiselim, odnosno alkalnim i močvarnim terenima.

Hibridi: ZP 611 k, NS 620 k (srednje kasni FAO 600 - 130 dana vegetacije, 60.000 biljaka/ha, sa potencijalom iznad 7 t/ha zrna), zatim noviji hibrid ZP 6119k, srednje kasni sa dužinom vegetacije od oko 130 dana. Zrno može biti u tipu "biserca" i u tipu "pirinčara", žute, bijele, crvene, plave i drugih boja.

Inostrani hibridi (hibridi strane provinijence) sa vegetacijom 80 do 110 dana su: Carousel, Glass Gem, Heirloom popcorn, Robust yellow hulless hibrid, Snow puff i drugi.

Tehnologija proizvodnje

Dobri predusjevi su sve vrste leguminoza, cvekla, blitva, mrkva, strna žita. Primjer dobrog plodoreda: kukuruz - soja - pšenica. Poslije žetve graška, uljane repice, (15 - 20 jun) moguće je uspješno gajiti hibride kokičare za zrno iz grupe zrenja FAO 100 i 200.

Obrada zemljišta

Osnovna obrada (oranje) se izvodi odmah poslije skidanja predusjeva (10 - 15 cm), a drugo oranje septembra - oktobra (30 - 35 cm). U martu obaviti površinsku pripremu zemljišta. Za kukuruz kokičar u naknadnoj sjetvi (poslije graška, uljane repice...), plitko izorati zemljište (15 - 20 cm) i istovremeno istog dana, da bi se smanjio gubitak vlage, pripremiti zemljište za sjetvu.

Đubrenje

Pod osnovnu obradu zemljišta treba unijeti 30 - 40 t/ha dobrog stajnjaka i PK (0:18:20) đubriva u količini od 150 - 200 kg po hektaru. Pod površinsku pripremu unijeti 200 - 300 kg/ha NPK 15:15:15, a putem dva prihranjivanja (od 3 - 5 do 7 - 9 listova kukuruza) po 100 kg azotnog đubriva (KAN).

Sjetva

Izvodi se kada se zemljište, na dubini osam centimetara, zagrije na osam do 10oC. To je obično 10. do 20. aprila ili sukcesivno (naizmjenično), prema potrebi u maju, na rastojanju 70 x 22 - 25 cm, a pravac redova, po mogućnosti, da je sjever - jug. Dubina sjetve je pet do šest centimetara, a količina sjemena 10 - 14 kg/ha.

Njega usjeva

Kada se ukažu redovi biljaka, preduzima se prvo kultiviranje, na 10 - 12 cm dubine. Nakon toga odmah usjev treba okopati (tri do četiri lista kukuruza) i prorediti na definitivno rastojanje. Prilikom drugog kultivisanja (sedam do osam centimetara) potrebno je da se izvede prvo prihranjivanje, a drugo (sa trećim kultiviranjem na pet do šest centimetara dubine) kada biljke budu visine 60 cm. Ova biljka se rijetko okopava kada se koriste herbicidi, što je praksa u našim uslovima.

Navodnjavanje je "brazdama", "vještačkom" kišom je po potrebi u kritičnim fazama: u fazi porasta (sedam do osam listova), u fazi pojave prvih metlica, po svenjavanju svile (završenoj oplodnji) i u fazi rane mliječne zrelosti. Zalivna norma iznosi 40 - 60 dm3 po m2. Između dva zalivanja treba da prođe 15 do 20 dana.

Berba

Hibridi kokičara, s obzirom da se naizmjenično siju dospijevaju u julu i avgustu ili kasnije zavisno od vremena sjetve i hibrida. Danas postoje hibridi ranog sazrijevanja naročito strane provinijence (sa vegetacijom 80 do 110 dana), tako da i u zadnjoj dekadi juna pristižu klipovi za berbu. U svakom slučaju u jeku turističke sezone (jul, avgust) može se dobiti biljka za berbu i upotrebu ("kokanje").

Kako sušiti kukuruz? (Foto: Depositphotos/taviphoto)

Prinosi su šest do 10t/ha zrna, a postrno 3,5 do pet. Berba u klipu je pri prelasku fiziološke u tehnološku zrelost zrna, tj. pri udjelu vlage 20 - 25 posto u ranih i 30 posto u kasnih hibrida. Vlaga u zrnu ne smije biti veća od 30 posto - jer se zrno odmah drobi prilikom krunjenja. Zrno kokičara mora se pažljivo sušiti tako da proces sušenja ne utiče na potencijalnu zapreminu kokica i nastajanje pukotina u endospermu. Sušenje se treba obaviti relativno brzo, a u zavisnosti od vlage ono traje otprilike dva do četiri sata pri temperaturi od 35°C. Nakon sušenja zrno je potrebno ohladiti kako se ne bi pojavila kondenzacija te nakon toga pravilno uskladištiti.

Prilikom zagrijavanja ("kokanja") zrna na 150 - 200ºC nastaju kokice.         


Povezana biljna vrsta

Kukuruz kokičar

Kukuruz kokičar

Engleski naziv: Popcorn maize | Latinski naziv: Zea mays L. ssp. everta Sturt.

Kukuruz kokičar ima ekstremno tvrda zrna, a endosperm je skoro u potpunosti rožast izuzev malog dijela oko klice gdje je brašnast. Po obliku zrna ova podvrsta ima dvije forme:... Više [+]

Tagovi

Kukuruz kokičar Hibridi kokičara Obrada zemljišta Đubrenje Berba kokičara Prinos kokičara Uslovi uspijevanja Sjetva Njega usjeva


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.