• Siva pjegavost
  • 05.05.2018. 07:30

Siva pjegavost lista pšenice značajno umanjuje prinos

Zaraza može smanjiti prinos za 40%, a gubici su najveći ukoliko se bolest proširi prije klasanja biljke.

Foto: PIS Vojvodina
  • 588
  • 32
  • 0

Siva pjegavost lista pšenice (Septoria tritici) prisutna je na pojedinim parcelama, a posebno tamo gdje su zasejane osetljive sorte. Najčešće napada pšenicu, dok tritikale, ječam i zob napada rjeđe. Zaraza može smanjiti prinos za 40%, a gubici su najveći ukoliko se bolest proširi prije klasanja biljke.

Siva pjegavost može napasti i druge dijelove biljke

Septoria tritici napada list i rukavac lista, a u nekim slučajevima i stabljiku, klas i zrno. Obično se razvija u uslovima učestalih kiša i hladnog vremena.  Od infekcije do pojave prvih simptoma može proći od 14 do 28 dana. "Ova se bolest može proširiti sa donjih listova na gornje kada su gubici i najveći. Usliijed sušenja zaraženih listova, dolazi do smanjivanja asimilativne površine i smanjenja prinosa i kvaliteta", objašnjava savjetodavac Nikola Ostrogonac.

Suzbijanje sive pjegavosti lista pšenice

Za suzbijanje ove bolesti najvažnije je preventivno djelovanje, pa bi primjenu fungicida trebalo obaviti u vlatanju. Epidemijski prag i ekonomski opravdan razlog za primjenu fungicida je 10% biljaka sa simptomima na prvom listu drugog koljenca. "Ukoliko ovaj prag nije dostignut, potrebno je pratitit dalje širenje simptoma, koje ne treba dozvoliti iznad prvog lista drugog koljenca, odnosno tada treba koristiti preventivne fungicide", dodaje Ostogonac.

Fungicidi koji se koriste za suzbijanja bolesti lista su preparati na bazi aktivnih materija (propikonazola, tebukonazola, mankozeba, pikoksistrobin+ciprokonazol), a za fuzarioze klasa primjenju se neki od sljedećih fungicida (aktivne materije tiofanat-metil + epoksikonazol, ciprokonazol+propikonazol).


Tagovi

Siva pjegavost lista pšenice Suzbijanje Simptomi Nikola Ostrogonac 


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Vinograd u porastu ljetos.