Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 21.10.2022. 07:30

Širokoredna sjetva žitarica smanjuje troškove - koje su još prednosti?

Žitarice se siju na razmak najmanje od 30 cm, a u međuprostoru uzgajaju niske cvjetnice, najčešće djeteline

Foto: Depositphotos/Stockdonkey
  • 95
  • 13
  • 0

Širi razmak redova kod sjetve pšenice, ali i drugih žitarica, se sve više primjenjuje. Razlog tome je što se ovakvim načinom uzgajanja smanjuju troškovi. Od radnih operacija, količine sjemena, ali i đubriva te zaštitnih sredstava. Zbog toga je ovaj način uzgoja veoma značajan za organsku poljoprivredu.

Istina, prinos će biti manji između 25 i 30 posto, ali se povećava bioraznolikost. Istovremeno se poboljšava plodnost zemljišta. Osim pšenice, ovakav način sjetve se pokazao odličan za uzgajanje ječma i smjenu usjeva kukuruza, soje sa žitaricama. Zahvaljujući ovoj tehnici povećava se brojnost i raznolikost ptica, insekata i drugih životinja.

Mahunarke su ključne

Prilikom sjetve, količina sjemena pšenice se smanjuje i do 70 posto od prosječne. Koriste se sorte visoke rodnosti i dobre otpornosti na biljne bolesti. Međuredni razmak se kreće od 30 do 40 cm. Primjena đubriva je manja za 50 do 70 posto zahvaljujući izboru biljnih vrsta koje se siju između redova. Preovladavaju biljne vrste koje pripadaju porodici mahunarki i na njih otpada 80 posto. Količina neophodnog azota se ne mijenja, ali se sjetvom mahunarki on obezbjeđuje preko biljaka. Najčešće se siju djeteline. Oko 15 posto drugih vrsta su: neven, bokvica, korijander i druge. Problem može biti konkurencija korova i potrebno je obratiti pažnju na njegov rasti i razvoj.

Najčešće se siju djeteline

Povećana bioraznolikost

Dosadašnja su istraživanja pokazala da uzgajanje niskih cvjetnica između redova žitarica povećava bioraznolikost. Naručito je to slučaj s brojnošću insekata. Populacija oprašivača, pčela i bumbara, je povećana, a isto se dešava i s paucima, leptirima.

Zasijane vrste imaju sposobnost azotofiksacije, ali i povlačenja elemenata iz dubljih slojeva zemljišta u površinu. To smanjuje potrebu za unošenjem biljnih hraniva. Osim toga, mnoge biljke luče materije koje imaju zaštitnu ulogu.

Biljni podusjev zamjenjuje ljetno oranje i sjetvu ljetnog međuusjeva, a biomasa se može iskoristiti kao stočna hrana.


Tagovi

Širokoredna sjetva Sjetva pšenice Bioraznolikost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]