Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 09.08.2016. 18:00

Silosi puni, zabrinjava otkupna cijena pšenice

Optimalna cijena pšenice bila bi 35 feninga po kilogramu, no cijena se kreće od 27 do 33 feninga/kg.

Foto: smart.art/Bigstockphoto
  • 211
  • 9
  • 0

Niska otkupna cijena pšenice zabrinjava poljoprivrednike koji su ovogodišnju žetvu obavili na vrijeme te bez vremenskih nepogoda koje bi smanjile prinose. Rod je na području Republike Srpske bio četiri do šest tona po hektaru, no otkupna cijena pšenice je niža u odnosnu na prošlu godinu, kada je iznosila 33 feninga.

Kako je za nezavisne.com rekao Ljubo Miletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, borili su se da cijena iznosi 35 feninga jer - kada se računaju i subvencije koje dobijaju za naftu, onda bi na kraju cijena iznosila 40 feninga po kilogramu.

Dok su prinosi odlični, kvalitet zrna ove godine je nešto lošiji, na šta je uticala veća količina padavina, što je dovelo do ispiranja žita.

Očekuju se i dobri prinosi kukuruza

U Federaciji BiH poljoprivrednici nisu zadovoljni ni prinosima. Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, sektor Tuzlanskog kantona, rekao im je da je led načinio štetu od oko 30%. Imali su četiri tone po hektaru, što nije dovoljno da pokrije ni 50% troškova. Cijene su niže nego prethodne godine, od 27 do 33 feninga po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta. Optimalna cijena koja bi zadovoljila poljoprivrednike bila bi oko 35 feninga po kilogramu.

Očekuju se i dobri prinosi kukuruza. Samo u RS-u ove godine kukuruzom je zasijano oko 142 hiljade hektara površina, a očekuje se oko 5,5 tona prinosa po hektaru.

Foto: smart.art/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Dobar urod Niska cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.